Bogatstvo dinamike i raskošni zvuk

Ciklus Lisinski subotom: Kraljevski Concertgebouw orkestar (Koninklijk Concertgebouworkest), dirigent Daniel Harding, Mala dvorana Doma sportova, Zagreb, 6. listopada 2009.

 • (Koninklijk Concertgebouworkest), Amsterdam, Nizozemska, foto: © Simon van Boxtel
  Otvorenje nove sezone popularnog ciklusa Lisinski subotom bilo je upitno zbog kašnjenja rekonstrukcije dvorane. Međutim, jedan od najcjenjenijih svjetskih orkestara Kraljevski Concertgebouw orkestar (Koninklijk Concertgebouworkest) odlučio je ipak ostvariti planirano gostovanje, makar u drugom prostoru. Nakon provjere uvjeta za održavanje tog koncerta u Maloj dvorani Doma sportova i od naših i od nizozemskih stručnjaka, dano je zeleno svjetlo, zavrtjele su se reklame i pozivi publici uključujući i brojne pretplatnike Lisinskog, tako da je 6. listopada Mada dvorana Doma sportova uspješno inaugurirana kao koncertni prostor.

  Oko tri tisuće posjetitelja gotovo je do posljednjeg mjesta ispunilo tribine s tri strane okruživši orkestar, koji je imao više negoli dovoljno mjesta na prostranom parketu. Tek jedan podest za dirigenta i nekoliko praktikabla za posljednje redove glazbenika, scenografija iz Opere pod zvijezdama i prikladno osvjetljenje bilo je dovoljno za veliki glazbeni doživljaj. U začudo sasvim zadovoljavajućim akustičkim uvjetima pružili su ga izvanredni glazbenici orkestra koji je prošle godine prema časopisu Gramophone proglašen najboljim svjetskim orkestrom 

  Daniel Harding, foto: © Harald Hoffmann / Deutsche GrammophonOrkestar je osnovan 1888. Kraljevskim ga je 1988. proglasila kraljica Beatrix od Nizozemske, a nazvan je prema istoimenoj koncertnoj dvorani u Amsterdamu, otvorenoj 11. travnja 1888. u kojoj je te iste godine ovaj orkestar održao svoj prvi koncert pod vodstvom maestra Willema Kesa. U bogatoj povijesti ansambla ostvarila se suradnja s mnogim istaknutim skladateljima i dirigentima te izdavačkim kućama. Sadašnji šef-dirigent je Latvijac Mariss Jansons, a za dirigentskim pultom u Zagrebu bio je britanski maestro Daniel Harding ( 1975), vrlo aktivan i podjednako uspješan i kao operni dirigent, između ostalog i stalni suradnik Kraljevskog Concertgebouw orkestra.

  Na programu su bili Laški plesovi Leoša Janačeka i Simfonija u D-duru, br. 1 'Titan' Gustava Mahlera. Koncert je potvrdio kvalitete orkestra s redom izvrsnim solistima – voditeljima pojedinih dionica, sjajne dionice u cjelini, kvalitetu tona, bogatstvo dinamike i raskošni zvuk čitavog orkestra. Maestro Harding je dirigent velike teatralne geste, temperamentan i muzikalan, a izabrana je djela predstavio znalački, ali s više vanjske nego li unutarnje snage izraza. Publika je bila pažljiva i zahvalna te je ugledne goste ispratila dugim pljeskom.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 8. listopada 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike