Popularno i zahtjevno

Koncert Stefana Milenkovića u sklopu Klupske kazališno-glazbene scene Amadeo u Atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja 9. srpnja 2009.

  • Stefan Milenkovich, foto: www.splitsko-ljeto.hrU sklopu ljetne turneje koja je dotaknula i Zagreb, ugledni violinist Stefan Milenkovich nastupio je u četvrtak u prepunom Atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u suradnji s pijanisticom Srebrenkom Poljak. Popularni, ne preozbiljni, ali ne i manje zahtjevan program počeo je ljupkom kratkom Sonatinom br. 6 u e-molu Niccoloa Paganinija, a nastavljen je Malaguenom i Ciganskim napjevima Pabla de Sarasatea. Nakon predaha uz Meditaciju Petra Iljiča Čajkovskog, ponovno Sarasate: Carmen fantazija na operu Georgesa Bizeta i još dvije virtuozne skladbe za kraj: La Campanella Niccoloa Paganinija i Tzigane Maurica Ravela. Za dodatak umjetnik je odabrao Allemande za violinu solo Johanna Sebastiana Bacha i skladbu Ti mala zvijezdo Manuela da Poncea u obradi Jashe Haifetza.

    U opuštenom, ljetnom ozračju umjetnik se, najavljujući odabrane skladbe, znao i duhovito našaliti, a krajnjom je ozbiljnošću i predanošću glazbi oduševio auditorij besprijekornom tehnikom, ljepotom tona i fraze, kontrastima u dinamici i strastvenom interpretacijom. Žustra i poletna tempa nisu bila ni najmanja prepreka. Sve je izigrao precizno i ekspresivno uz diskretnu i pouzdanu pratnju vrsne pijanistice Srebrenke Poljak. Polagani ulomci bili su pak pjesma za sebe, ispjevana uzornom muzikalnošću i snažnom ekspresijom. Koncert Stefana Milenkovića održan je bez stanke. Potrajao je zajedno s dodacima i razgovorom s publikom gotovo dva sata i bio je uistinu doživljaj za pamćenje.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 10. srpnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike