Gitare i violine

Samoborski gudači & Fiori Musicali, Hrvatski glazbeni zavod, 7. lipnja 2009.

 • Samoborski gudačiMladi ansambl Samoborskih gudača osnovan je prije nepunih godinu dana na temelju dugogodišnjega glazbenog prijateljstva mladih Samoboraca sa željom neformalnog širenja vlastitih glazbenih horizonta pažljivim odabirom programa, u suradnji sa zanimljivim i osebujnim glazbenim ličnostima. Iza sebe ima dva zapažena koncertna projekta, a treći je predstavio ovog vikenda na dva uzastopna koncerta: 6. lipnja u Franjevačkoj crkvi Marijina uznesenja u Samoboru i 7. lipnja u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu.

  U nedjelju u HGZ-u brojna je publika uživala u lijepoj, dobro poznatoj glazbi koju je na osebujan način predstavio vrlo dobar samoborski gudački orkestar u suradnji s članovima ansambla Fiori musicali u sastavu Edin Karamazov (gitara), Žarko Hajdarhodžić (flauta), Darko Pelužan (gitara) i Ivan Mužanić (violina), a kao gost nastupio je i gitarist Tomislav Ribičić. Gitare su bile ozvučene, što im je pružilo potrebnu zvučnost u sklopu ostalog instrumentarija.

  Koncert je počeo Jednostavnom simfonijom Benjamina Brittena u kojoj su Samoborski gudači, predvođeni koncertmajstorom i jednim od osnivača ansambla Ivanom Mužanićem, pokazali visoku razinu preciznog, muzikalnog i poletnog muziciranja, uz lijep ton kojeg bi tek u glasnoj dinamici trebalo još malo omekšati i ujednačiti. Koncert za dvije violine, gudače i basso continuo u d-molu Johanna Sebastiana Bacha čuli smo u obradi za dvije sopran gitare u tumačenju izvrsnih solista Tomislava Ribičića i naročito izražajnog Darka Pelužana. Bila je to svjetska praizvedba te zanimljive inačice popularnog djela.

  U Rumunjskim narodnim plesovima Béle Bartóka solist je bio vrlo dobar violinist Ivan Mužanić, profesor violine u GŠ Ferdo Livadić u Samoboru, član Samoborskih gudača i sastava Fiori Musicali. Time je na najljepši način zaokružen prvi dio koncerta obilježen entuzijazmom i srčanošću glazbenika koji su, svirajući na nogama, unijeli u svoje muziciranje poseban intenzitet i stvaralačku radost interpretacije.

  Drugi dio koncerta počeo je nastupom odličnih glazbenika ansambla Fiori musicali, koji njeguje zaboravljenu, nekoć omiljenu glazbenu praksu muziciranja u europskim građanskim salonima, plemićkim dvorovima ili na svečanim zabavama u raskošnim arboretumima. U Zagrebu se to godinama prakticira u Salonu Očić na kućnim koncertima Društva za promicanje orguljske glazbene umjetnosti Franjo Dugan. A Fiori musicali često sviraju na ulici obrade poznatih klasičnih tema i to im daje posebnu draž.

  Voditelj ansambla Fiori musicali Edin Karamazov prisno je, nonšalantno i duhovito predstavljao publici program, koji se sastojao od baroknog Kanona, Uvertire operi Seviljski brijač Gioachina Rossinija, Valcera iz Jazz suite Dmitrija Šostakoviča i Libertanga (Milonga) Astora Piazzole. U nastavku su se sjajnom Edinu Karamazovu pridružili Samoborski gudači u Bachovom Ariosu i Piazzolinom Oblivionu, a na kraju su svi zajedno izveli popularnu Piazzolinu temu iz filma Lovac na jelene.

  Brojna publika je obiljem pljeska i ovacijama nagradila vrsne Samoborske gudače za uspješan nastup, kao poticaj za buduće slične projekte i usavršavanje u društvu najboljih.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 8. lipnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike