Večer emocija i pozitivne energije

Opera pod zvijezdama, Simfonijski orkestar HRT, dirigent Vjekoslav Šutej, solist Tomislav Mužek, tenor, KD Vatroslav Lisinski, 4. lipnja 2009

  • Simfonijski orkestar HRTNakon jedanaest mjeseci borbe za život, suočen s opakom bolešću, maestro Vjekoslav Šutej vratio se za dirigentski pult na dobrotvornom koncertu u korist Zaklade Ane Rukavine Vjesnikove novinarke koja je nažalost preminula od leukemije, od koje se maestro Šutej sada uspješno liječi. Prvi njegov koncert nakon duge pauze okupio je brojnu publiku, koja je omiljenog maestra dočekala i ispratila na nogama. Vidljivo ganut, dobro raspoložen i sretan, pun energije i temperamenta, kao u najboljim danima, maestro Šutej je predstavio popularni gala program koji je simbolično počeo predigrom operi Moć sudbine Giuseppea Verdija. Simfonijski orkestar HRT-a izveo je još predigre operi Nabucco Giuseppea Verdija i opereti Šišmiš Johanna Strausa ml., te Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija.

    Vjekoslav ŠutejJedini solist večeri bio je Tomislav Mužek, naš najbolji tenor međunarodne karijere, zacijelo najpogodniji izbor za još jedno izdanje već tradicionalne Opere pod zvijezdama, koja se ove godine trebala održati na jezeru Bundek ali je zbog loše vremenske prognoze u posljednji čas premještena u Lisinski. Tomislav Mužek je ne samo najnoviji dobitnik godišnje nagrade Vladimir Nazor za ulogu Fausta u istoimenoj Gounodovoj operi u produkciji HNK u Splitu, nego je prvi i redoviti sudionik i domaćin gala koncerata Opere pod zvijezdama, te je njegova veza s maestrom Šutejom dugotrajna i vrlo prisna.

    tomislav Mužek, foto: www.splitsko-ljeto.hrOsjetilo se to u svim točkama njegova nastupa, ispraćenog ovacijama. Bile su to arije Una furtiva lagrima iz opere Ljubavni napitak Gaetana Donizettija i Recondita armonia iz opere Tosca Giacoma Puccinija, zatim nekoliko talijanskih kancona Parla mi d'amore Cesarea Andree Bixia, Non ti scordar di me Ernesta De Curtisa, Core'ngrato Salvatorea Cardilla i Dicitencello vuie Rodolfa Falvoa i na kraju arija Dein ist mein ganzes Herz iz operete Zemlja smješka Franza Lehára. U dodacima, čuli smo i Torna a Surriento Ernesta De Curtisa i još jednom Core'ngrato (nezahvalno srce).

    Tomislav Mužek osvojio je ljepotom glasa, uvjerljivom interpretacijom i snažnim prodornim visinama, praćen odličnim Simfonijskim orkestrom HRT-a, pod srčanim vodstvom maestra Šuteja. Bila je to nadasve dirljiva večer puna emocija i pozitivne energije, koja je prožela sve sudionike željom da se pokažu u najboljem svjetlu na pragu novog života maestra Vjekoslava Šuteja, kojemu želimo sve najbolje.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 7. lipnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike