Klasična glazba u Areni

Londonski simfonijski orkestar, dir. Valerij Gergijev, Arena Zagreb, 11. svibnja 2009.

  • Valerij Gergijev, foto: Alberto Venzago, lso.co.ukVelik je bio izazov Koncertnoj direkciji Zagreb organizirati koncert ozbiljne glazbe u velikoj sportskoj dvorani sa željom da što više približi klasičnu glazbu mladima. Prvi takav eksperiment dogodio se u ponedjeljak, 11. svibnja, kada je u Areni Zagreb nastupio ugledni Londonski simfonijski orkestar pod ravnanjem karizmatičnog ruskog dirigenta Valerija Gergijeva. Nakon Beograda i Zagreba, Londonski simfoničari turneju nastavljaju koncertima u Budimpešti, Vilniusu, Talinu, Frankfurtu, Cologneu i Parizu.

    Londonski simfonijski orkestar, foto Keith Sounders, www.textually.orgPremda u za klasičnu glazbu neprikladnom prostoru, jedan od najboljih svjetskih orkestara svirao je uzorno pod sugestivnim ravnanjem maestra Gergijeva, no ljepota njihova tona nažalost nije dolazila do punog izražaja u neprirodnim akustičkim uvjetima. Birani program ruske glazbe sadržavao je Simfonijske plesove Sergeja Rahmanjinova i 5. simfoniju Sergeja Prokofjeva, a u dodatku je izvedena uvertira iz Prokofjevljeva baleta Romeo i Julija.

    Desetak tisuća znatiželjnih gledatelja, među kojima je bilo i dosta mladih, vrlo je pažljivo pratilo koncert i ugledne goste ispratilo ovacijama. To prvo masovno okupljanje na koncertu klasične glazbe u zatvorenom prostoru još je jedan iskorak prema široj publici i, unatoč svemu, velik događaj za grad Zagreb.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 12. svibnja 2009.

kritike