Uz stotu obljetnicu rođenja Brune Bjelinskog

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT: dir. Klaus Arp, solist: Petar Križanić, fagot, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 7. svibnja 2009.


  • U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održan je trinaesti koncert ovosezonskog Majstorskog ciklusa Simfonijskog orkestra HRT-a uz izravan prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija. Nastupio je Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem maestra Klausa Arpa, dobro znanog gosta naših simfonijskih orkestara i nacionalnog kazališta. Prvi dio koncerta bio je obilježen glazbom Brune Bjelinskog, istaknutog hrvatskog skladatelja prošlog stoljeća, u povodu stote godišnjice skladateljevog rođenja. Dvije skladbe nastale pedesetih godina izabrane su iz njegova bogatog opusa punog vedrine i specifična ugođaja, kakva je i Mediteranska sinfonietta kojom je počela večer.

    U nastavku se predstavio izvrsni solo-fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a Petar Križanić uzornom izvedbom Koncerta za fagot i orkestar istog autora. To inventivno i virtuozno djelo više je puta izvođeno ne samo kao dokaz njegove vrijednosti, nego i repertoarne potrebe. Naime Bjelinski je uz ostalo obogatio hrvatsku glazbu i s dvadesetak koncerata za razne instrumente, a Koncerta za fagot i orkestar svakako je među najuspjelijima. Sjajnom fagotistu uzorne tehnike i lijepog tona Petru Križaniću svesrdnu su podršku dali njegovi kolege simfoničari u izvrsnoj i prozračnoj orkestraciji koja je solistu pružila mogućnost da dođe do punog izražaja.

    Pod znalačkim vodstvom maestra Klausa Arpa koncert je završio impresivnom 4. simfonijom u f-molu engleskog skladatelja Ralpha Vaughana Williamsa (1872-1958).

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 8. svibnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike