Virtuoznost i radost muziciranja

Koncert Hrvatskog komornog orkestra i gostiju, dirigent Berislav Šipuš, Hrvatski glazbeni zavod, 7. travnja 2009.

 • Hrvatski komorni orkestar
  Posljednji koncert Hrvatskog komornog orkestra održan je u suradnji s dirigentom Berislavom Šipušem i uglednim domaćim i stranim gostima koji su kvalitetnim interpretacijama pridonijeli uspjehu lijepog i zanimljivog programa s djelima Boccherinija, Mozarta, Klobučara i Wirtha.

  Regine Kofler i Michael Martin KoflerSimfonija u d-molu 'Đavolja kuća' Luigija Boccherinija, nadahnuta Gluckovom glazbom paklenog podzemlja, bila je lijep uvod u drugu točku večeri, popularni Koncert za flautu, harfu i orkestar u C-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta. Solisti su bili sjajni glazbenici i životni partneri harfistica Regine Kofler i flautist Michael Martin Kofler. Bio je pravi užitak slušati i gledati s koliko su muzikalnosti, virtuoznosti, radosti i međusobnog sklada interpretirali to ljupko djelo. Michael Martin Kofler besprijekorno je izveo i tri virtuozne kadence te simpatičnom gestom animirao i ostale glazbenike u orkestru na živu suradnju, gotovo kao pomoćni dirigent uz maestra Berislava Šipuša, tako da je izvedba bila na visokoj razini, ispraćena ovacijama brojne publike.

  Zagrebački kvartet saksofonaU nastavku večeri praizveden je Koncert za četiri saksofona i komorni orkestar Anđelka Klobučara. Djelo je nastalo na poticaj uglednog Zagrebačkog kvarteta saksofona, koji je bio i prvi interpret tog osebujnog djela, s energičnim brzim okvirnim stavcima i posebno lijepim melodioznim drugim stavkom. Autor je solističke dionice povezao u čvrstu homogenu skupinu, kao okosnicu instrumentalne prateće grupe u kojoj nema glazbala srodnih saksofonima poput klarineta ili rogova. Članovi Zagrebačkog kvarteta saksofona Dragan Sremec, Goran Merčep, Saša Nestorović i Matjaž Drevenšek dostojno su predstavili i ovo najnovije djelo u nizu od pedesetak skladbi hrvatskih autora koje su do sada praizveli u dva desetljeća dugoj karijeri ansambla.

  Na kraju tog podužeg, ali uspješnog koncerta Hrvatskog komornog orkestra čuli smo i Apostolsku misu za dječji zbor, soliste i orkestar Geralda Wirtha, umjetničkog voditelja Bečkih dječaka. Djelo je svečano: slijedi tradicionalni misni tekst sa stavcima Kyrie, Gloria, Credo, Sanctus, Benedictus i Agnus Dei, ali je obojeno suvremenijim glazbenim izričajem, a što je zanimljivo, vrlo je zahtjevno za pjevače. Stoga je praizvedba dugo čekala na zbor koji je mogao udovoljiti zahtjevima partiture. Bio je to sjajni Djevojački zbor Zvjezdice sa zborovođom Zdravkom Šljivcem, koje su djelo praizvele 2007. uz Zagrebačke soliste u HGZ-u i stekle trajno povjerenje autora kao ekskluzivni izvođač njegove Mise apostolice. U ovoj dosad četvrtoj izvedbi sudjelovale su i dvije solidne studentice lijepih glasova, sopranistice Marija Buzdovačić i još uspješnija Tanja Ruždjak.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 12. travnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike