Kako dirigira tenor

Plava oktava Zagrebačke filharmonije, dirigent Giuseppe Sabbatini, solist Božo Paradžik, kontrabas, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 8. travnja 2009.

  • Giuseppe SabatiniUgledni talijanski tenor Giuseppe Sabatini odlučio se nakon dva desteljeća uspješne pjevačke karijere  posvetiti dirigiranju. Počeo je kao kontrabasist i stoga je s posebnom pozornošću pristupio prvoj izvedbi u Hrvatskoj Koncerta za kontrabas i orkestar Zbogom Sankt Peterburgu suvremenog engleskog skladatelja  Gavina Bryarsa u suradnji s vrsnim solistom Božom Paradžikom. Kontrabasist je monotonu skladbu neobična sastava i tmurna ugođaja upoznao zahvaljujući prijatelju – slavnom kontrabasistu Duncanu McTieru, koji ju je praizveo 2002.

    Premda suvremeno, djelo je tonalno i melodično s pijevnim kontrabasom u prvom planu i prozračnom orkestracijom kojoj su se povremeno pridružili i lijepi duboki glasovi Muškog zbora HNK u Zagrebu, koji je uvježbao Ivan Josip Skender. Tekst na ruskom jeziku potječe iz Pjesme rastanka Nestora Kukolnika, odnosno Glinkine solo-popijevke Zbogom Sankt Peterburgu. Sve to oduševilo je i privuklo Božu Paradžika, ali ne i prilično rezerviranu publiku.

    Božo ParadžikBolji dojam, iako sličnog nostalgičnog ugođaja, pružila je uvodna skladba – romantični lirski Notturno za orkestar, br. 1, op. 70. najpopularnije instrumentalno djelo talijanskog opernog skladatelja Giuseppea Martuccija. Za razliku od ovih manje poznatih djela na programu Zagrebačke filharmonije, posljednja točka bila je rezervirana za Četvrtu simfoniju u f-molu, op. 36  Petra Iljiča Čajkovskog, intimnu posvetu prijateljici Nadeždi von Meck, s glavnim motivom sudbine koja stoji na putu prema sreći.

    To dobro poznato djelo čuli smo u puno boljim izvedbama, pa i Zagrebačke filharmonije. Stoga čudi nekritično oduševljenje dijela publike nakon preglasnog i grubog završetka, ali i anemične i sirove izvedbe u cjelini. Bio je to dobar pokazatelj da za poziv dirigenta od formata treba puno više od puste želje i ambicije. A Zagrebačkoj filharmoniji često se nameću dirigent upitne kvalitete, kakav je i tenor Giuseppe Sabatini.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 10. travnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike