Vrijedne snimke Ranka Filjaka

  • Ranko FiljakDiskografska kuća Orfej predstavila je u četvrtak, 2. travnja dvostruki nosač zvuka pijanista Ranka Filjaka, izdanog u povodu 25. obljetnice smrti tog uglednog hrvatskog umjetnika i pedagoga. CD sadrži vrijedne dokumentarne snimke (studijske i jednu živu) iz fundusa Hrvatskog radija, realizirane šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

    Na prvom CD-u nalaze se djela Ludwiga van Beethovena, Rankova omiljena skladatelja: 32 varijacije za glasovir u c-molu, 32. sonata za glasovir u c-molu, op. 111 i 3. koncert za glasovir i orkestar u c-molu, op. 37 uz Simfonijski orkestar RTZ-a pod ravnanjem Claudija Abbada. Drugi CD donosi skladatelje 20. stoljeća: Temu i četiri varijacije (Četiri temperamenta) za glasovir i gudače Paula Hindemitha uz Zagrebačke soliste, 3. koncert za glasovir i orkestar u C-duru,op. 26 Sergeja Sergejeviča Prokofjeva uz Simfonijski orkestar RTZ-a pod ravnanjem Stjepana Šuleka i Šest bagatela za glasovir, op. 44 Božidara Kunca.

    Dvostruki nosač zvuka Ranka Filjaka predstavili su u prepunom foajeu HNK u Zagrebu, uz reprodukcije dijelova snimljena materijala, producentica Marija Barbieri i predstavnik Orfeja Željko Mesar, te glazbena urednica izdanja – umjetnikova kći, proslavljena mlada pijanistica Martina Filjak. O iznimnoj umjetničkoj i ljudskoj osobnosti jednog od najvećih promicatelja tradicije velike pijanističke škole Svetislava Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu govorili su i predsjednik HDGU Prerad Detiček, prodekan Muzičke akademije u Zagrebu Dalibor Cikojević, dirigent Igor Gjadrov i pijanist Vladimir Krpan. A da se radi o zaista vrijednom projektu trajno će svjedočiti birana djela u nenadmašnim interpretacijama Ranka Filjaka koja su snimili tadašnji tonmajstori Matija Brkić, Srećko Orlić, Boris Ulrich, Radan Bosner i Miljenko Dörr, a masterirao za ovo novo izdanje tonmajstor Božidar Pandurić.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 9. travnja 2009.