Dešpalj, Krpan, Šulek

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT: dir. Pavle Dešpalj, solist: Vladimir Krpan, klavir, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 12. ožujka 2009.

  • Simfonijski orkestar HRT-aPosljednji koncert Majstorskog ciklusa HRT-a povezao je tri istaknute osobe hrvatske glazbene kulture: maestra Pavla Dešpalja u povodu 75. obljetnice života i njegovog profesora kompozicije Stjepana Šuleka, rođenog prije 95 godina, te pijanista Vladimira Krpana koji je prošle godine proslavio sedamdeseti rođendan. Program se sastojao od dvije monumentalne simfonijske skladbe, 2. koncerta za glasovir i orkestar u B-duru Johannesa Brahmsa i 2. simfonije u D-duru 'Eroice' Stjepana Šuleka.

    Pavle Dešpalj, foto: Damil Kalogjera, www.dubrovnik-festival.hrBrahmsov 2. glasovirski koncert osebujno je djelo koje po obliku i strukturi više odgovara opisu četverostavačne simfonije s obveznim solistom i s neuobičajenim rasporedom stavaka u kojem skercozni Allegro appassionato prethodi polaganom lirskom Andanteu, a ne obratno. Unatoč velikom iskustvu i znanju solista i dirigenta, izvedba ipak nije bila na očekivanoj razini, jer se oslonila tek na konture djela bez čvrstog kostura i interaktivne suradnje solista i orkestra. Mnogi su dijelovi partiture izvedeni površno i neuvjerljivo, a među uspjelijima spomenimo lirski Andante s vrlo lijepim velikim solom violončela u rukama vođe dionice Pavla Zajceva, i završni stavak, veseli i razigrani Rondo.

    Vladimir Krpan, foto: www.cro-rss.comObilježavajući 75. obljetnicu života, maestro Pavle Dešpalj ove sezone dirigira raznim našim orkestrima uz koje je vezana njegova bogata dirigentska djelatnost. Zanimljivo je da je njegova karijera počela šezdesetih godina prošloga stoljeća upravo uz Simfonijski i Komorni orkestar tadašnje Radio televizije Zagreb, a danas je uz ostalo i počasni šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a. U opsežnom i raznovrsnom repertoaru maestro Dešpalj posebno se zauzima za djela hrvatskih autora, naročito ona iz pera njegova profesora Stjepana Šuleka, koja vrlo dobro poznaje i koja je često i dosljedno predstavljao i promicao na koncertnom podiju.

    Ovaj put je izabrana Šulekova 2. simfonija u D-duru 'Eroica', nastala na kraju Drugoga svjetskog rata kao "prosvjed protiv svake sile i nepravde s vjerom u pobjedu istine i pravednosti". Dirigirajući napamet, maestro Pavle Dešpalj držao je konce izvedbe čvrsto u rukama, autoritativno i uvjerljivo vodeći kooperativni ansambl, i ta je izvedba po studioznoj i konciznoj provedbi ostavila vrlo dobar dojam i bila je vrhunac večeri.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 15. ožujka 2009.

kritike