Raskošne simfonijske boje

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT: dir. Ivan Repušić, solist: Danjulo Ishizaka, violončelo, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 26. veljače 2009.

  • Simfonijski orkestar HRT-aMaestro Ivan Repušić ponajbolji je, a možda i najuspješniji hrvatski dirigent mlađe generacije s bogatim iskustvom zborovođe, a potom i dirigenta raznih orkestralnih i opernih produkcija – prvenstveno u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Baza mu je HNK u Splitu, no rado je viđen i u drugim sredinama. Kao gost Simfonijskog orkestra HRT-a maestro Repušić je 26. veljače u Majstorskom ciklusu predstavio lijep romantični program u kojem je središnje mjesto pripalo popularnom Koncertu za violončelo i orkestar u h-molu, op. 104 Antonina Dvořáka i odličnom mladom solistu Danjulu Ishizaki, a okvirne točke bile su Dramatska uvertira, op. 25a Blagoja Berse i omiljena Simfonija u d-molu Césara Francka.

    Dramatska uvertira uvodni je stavak zamišljene autobiografske mladenačke Tragične simfonije Blagoja Berse s podnaslovom Četiri uspomene iz mojega života. Kako je Finale ostao tek u skicama, prva tri dovršena stavka (uključujući Idilu i Capriccio–Scherzo) izvode se pojedinačno, kao i posljednji, koji je pod naslovom Novi život orkestrirao Bersin učenik Zvonimir Bradić. Bersina Dramatska uvertira odlikuje se klasičnim oblikom i kasnoromantičnim stilom, što već zarana otkriva talent majstora orkestracije, začetnika hrvatske glazbene Moderne. A izvedba je preglednošću strukture naglasila dramatsku i dinamičku izražajnost, pregnantni ritam i bogatstvo orkestralnih boja.

    Danjulo Ishizaka, foto: © Johannes IfkovitsTridesetogodišnji njemačko-japanski violončelist Danjulo Ishizaka, umjetnik bogate biografije ukrašene s nekoliko prvih nagrada na prestižnim međunarodnim natjecanjima i titulom mladog glazbenika godine, nastupao je i na Dubrovačkim ljetnim igrama, a na koncertu u Zagrebu predstavio se kao sjajan solist u najljepšem koncertu za violončelo i orkestar, kojeg je napisao Antonin Dvořák za vrijeme boravka u Americi, podarivši čelistima mogućnost da pokažu ljepotu tona, ekspresivnost i virtuoznost. Danjulo Ishizaka iskazao je sve u velikom stilu na kvalitetnom instrumentu uz bogatstvo dinamike i uzorno fraziranje, podržan svesrdnom suradnjom orkestra. Dugi pljesak zadovoljne publike izmamio je još jedan introvertni dodatak za violončelo solo iz opusa Johanna Sebastiana Bacha.

    Koncert je završio Simfonijom u d-molu Césara Francka, velikog francuskog skladatelja opčinjenog Bachom i orguljama. U radosnom kreativnom činu interpretacije dirigent Ivan Repušić motivirao je orkestar i postigao ne samo zamišljene orguljske dimenzije zvuka, nego i prozračnost sloga, a dobrim odabirom i slijedom tempa pružio dinamičnost uz raskošne simfonijske boje, čemu su pridonijeli i vrsni solisti poput engleskog roga, korne ili harfe te pojedinih skupina instrumenata, posebice puhačkih. Bio je to vrhunac nadasve uspješnog koncerta koji je oduševio publiku.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 1. ožujka 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike