Moćan tutti

Koncert u povodu 15. obljetnice djelovanja ansambla Ad Gloriam Brass, Hrvatski glazbeni zavod, Zagreb, 2. veljače 2009.

  • Ad Gloriam BrassDupkom puna dvorana HGZ-a 2. veljače pljeskom je i ovacijama podržala ansambl Ad Gloriam Brass na koncertu uz petnaestu obljetnicu djelovanja. Taj ugledni ansambl koji od osnutka 1993. neprekidno djeluje u ponešto izmijenjenom sastavu danas se sastoji od šestorice limenih puhača iz Orkestra opere HNK u Zagrebu, Simfonijskog orkestra HRT-a i Zagrebačke filharmonije. Brojni nastupi na vlastitim koncertima ili u sklopu različitih festivala, samostalno ili uz goste te snimanja za emisije u programima HRT-a i dva CD-a, sažetak su njihove petnaestogodišnje aktivnosti, prvenstveno usmjerene na predstavljanje literature europskih majstora renesanse i baroka, te djela  suvremenih hrvatskih autora, često napisana upravo za Ad Gloriam Brass.

    Obljetnički koncert bio je prigoda da se u  svojevrsnom glazbenom vremeplovu podsjetiti na višegodišnji rad uz repertoarne, ali i nove skladbe. Koncert je počeo s nekoliko djela velikog Georga Friedrica Händela: svečanim fanfarama Allegra, Arijom s varijacijama i dvije arije iz opera Samson i Armadigi di Guala. Tu se trubačima Stjepanu Filipiću, Igoru Hrusteku i Renku Donđiviću, kornistu Srđanu Peiću, trombonistu Mariju Šinceku i tubistu Danijelu Rajkoviću  pridružila vrsna sopranistica Tamara Franetović Felbinger. Svojim je zvonkim i pokretljivim glasom majstorski svladavala zahtjevne kolorature, posebno uspješno u drugoj ariji Destro dall' empia dite iz opere Armadigi di Guala, uz uzornu pratnju dvije trublje i Brass ansambla.

    Kao poveznicu s drugim zabavnijim dijelom koncerta, na kraju prvoga dijela čuli smo dva plesa, stilski različita ali po karakteru slična: 2. valcer iz 2. jazz suite Dmitrija Šostakoviča i renesansnu uličnu glazbu Hopper Dance. Tu je lijepo zazvučao upečatljiv solo trombonista Marija Šinceka uz sudjelovanje vrsnog udaraljkaša Roberta Jambrušića – dragocjena gosta i u drugom dijelu programa, sastavljenom od skladbi Jobima, Piazzole i Gillisa, tradicionalnih zvukova Paragvaja i Meksika te jazz evergreena 16 Tons i Sing, sing, sing, gdje je Robert Jambrušić briljirao virtuoznim solom na bubnjevima. Treba spomenuti da su neke od skladbi programa izvedene u obradama prvog trubača ansambla Stjepana Filipića, trombonista Marija Šinceka te Tomislava Pavera, Krunoslava Zvera i drugih domaćih i stranih aranžera.

    Ad Gloriam brass ansambl udružuje individualne kvalitete vrsnih solista u skladan, tehnički izbrušen i tonski blistav tutti zvuk, dinamički profiliran i stilski određen. A to je došlo do izražaja i u efektnom dodatku s filmskim temama Henryja Manzinija Šarada  i Peter Gun, kada se aktualnim članovima Ad Gloriam Brass ansambla pridružila i nekolicina bivših članova.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 8. veljače 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike