Potresna molba za mir

Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT: Prva hrvatska izvedba kantate Epistola Ive Maleca, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 29. siječnja 2009.

 • Claudia Barainsky (sopran), Kora Pavelić (mezzosopran), Robin Leggate (tenor), Ralf Lukas (bas), Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Nikše Bareze
  U jeku Domovinskoga rata Ivo Malec, ugledni hrvatski skladatelj s pariškom adresom, pod dubokim dojmom potresne Poslanice koju je otac hrvatske književnosti Marko Marulić prije gotovo pet stoljeća uputio papi Hadrijanu VI moleći ga za pomoć pred najezdom Turaka, odlučio je taj tekst – koji je asocirao na aktualna stradanja hrvatskog naroda ali i čitavog čovječanstva – pretočiti u zvuk.

  Nakon desetak godina priprema i sazrijevanja za taj pothvat, Malec je skladao monumentalno vokalnoinstrumentalno djelo trajanja 45 minuta praizvedeno u prosincu 2006. u Luxemburgu. Ulomke Marulićeva teksta na latinskom izvorniku koji opominju na opasnost te potiču na opće kršćansko ujedinjenje i mir, autor je pretočio u impresivan zvuk koji sugestivnom snagom, bojama i pretapanjem tradicionalnog i suvremenog izričaja, prati dramatski sadržaj.

  Kantatu Epistolu Malec je za prvu hrvatsku izvedbu donekle doradio povjerivši je Simfonijskom orkestru HRT-a i maestru Nikši Barezi. U izvedbi, u sklopu Majstorskog ciklusa Simfoničara HRT-a u Velikoj dvorani KD Lisinski 29. siječnja 2009,  sudjelovali su vokalni solisti koji su djelo izvodili i na praizvedbi: sopranistica Claudia Barainsky, tenor Robin Leggate i bas Ralf Lukas, dok je mezzosopranisticu Marjanu Lipovšek zamijenila mlada Kora Pavelić. Kao i na praizvedbi i u Zagrebu je nastupio izvrsni Češki filharmonijski zbor iz Brna koji je uvježbao Petr Fiala.

  Za taj veliki izvođački ansambl podij velike dvorane Lisinski je bio proširen, jer je orkestar obogaćen dodatnim puhačima i udaraljkama. Izvedba kojoj je nazočio i autor bila je na visokoj razini zahvaljujući pomnoj provedbi maestra Bareze koji je to iznimno djelo snažnog glazbenog izraza predstavio uvjerljivo i s osjećajem. Prateći pripremljen tekst u latinskom izvorniku i u prijevodu, publika je mogla još snažnije doživjeti njegovu poruku u kojoj su ključne riječi ljubav i mir.

  Skladatelju je bilo naročito stalo da značenje tih riječi dopre do svakog čovjeka i da im se vrati njihovo osnovno značenje. Stoga zaključimo s riječima Molitve kojom počinje i završava taj velik impresivni poetsko-glazbeni luk: "Podaj Kriste, Hadrijanu svome papi, ono što Te molim, a molim prikladna dobra za njega i za Tvoje narode. Neka se na njegov poticaj uklone bojevi divljeg Marsa i neka ljubav prema miru poveže vjerna srca."

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 31. siječnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike