Osobnost, muzikalnost, sigurnost

Danijel Detoni u povodu solističkog nastupa u Majstorskom ciklusu Simfonijskog orkestra HRT, dir. Oliver von Dohnány, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 22. siječnja 2009.

  • Danijel Detoni, foto: www.danijeldetoni.comMladi zagrebački pijanist Danijel Detoni sve je prisutniji u hrvatskom glazbenom životu. Posebno je uspješna bila protekla godina s više od dvadeset nastupa što solističkih što s komornim ili orkestralnim sastavima, za što je na kraju godine na proslavi Dana dvorane Lisinski dobio Nagradu Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević. U obrazloženju žirija u sastavu Eva Sedak, Ivana Tomić Ferić i Berislav Šipuš navedeno je uz ostalo da je Danijel Detoni "pijanist iznimne glazbeničke fizionomije koja uključuje dar, znanje i znatiželju".

    Danijel Detoni, rođen 1983. u Zagrebu, tijekom školovanja na Glazbenoj školi Vatroslav Lisinski u razredu profesorice Olge Detiček osvojio je nekoliko nagrada, a nastavio je studij glasovira na glazbenom sveučilištu Ferenc Liszt u Budimpešti, gdje je diplomirao i magistrirao u razredima Lászla Baranyayja i Balázsa Kecskésa. Godinu dana studirao je i na pariškom Konzervatoriju u razredu Itamara Golana. Usavršavao se i na Ljetnoj akademiji Tel Hai u Izraelu te s uspjehom nastupao solistički, komorno i uz orkestre u domovini i inozemstvu.

    Prigodom dodjele Nagrade Ivo Vuljević Danijel Detoni održao je upečatljiv koncertni nastup u kojem je ulančao nekoliko mudro odabranih, efektnih kraćih skladbi Roberta Schumanna, Clauda Debussuja, Aleksandra Skrjabina, Györgyja Ligetija, Dubravka Detonija i Modesta Petroviča Musorgskog u impresivnu cjelinu, čime je potvrdio iznimnu osobnost od koje se mogu očekivati nepredvidiva iznenađenja u daljnjem razvoju njegove karijere.

    Ugodno iznenađenje bio je i njegov posljednji nastup održan 22. siječnja u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u sklopu Majstorskog ciklusa HRT-a. Uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem gosta iz Slovačke Olivera von Dohnányja, Danijel Detoni izveo je 3. koncert za glasovir i orkestar Béle Bartóka. Tehnički besprijekornom i tonski izražajnom interpretacijom vrlo zahtjevnog djela mladi je pijanist uz vrlo dobru suradnju orkestra pokazao veliku muzikalnost, zrelost i sigurnost te dobio zaslužene ovacije i dugi pljesak zadovoljne publike.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 24. siječnja 2009.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike