Harmonika i orkestar

Koncert Zagrebačke filharmonije u KD Vatroslava Lisinskog 21. studenoga 2008.


 • Skladbe za harmoniku i orkestar rijetko se čuju na koncertima ozbiljne glazbe u našoj sredini. Unatoč popularnosti tog instrumenta u širem kontekstu glazbenih žanrova, relativno obilnoj literaturi i virtuoznim glazbenicima, harmonika još uvijek nije dobrodošla u naše koncertne dvorane. Sudeći barem prema suzdržanoj reakciji malobrojne publike nakon Koncerta za harmoniku i orkestar op. 75 Paula Crestona u kojem je solističku dionicu izveo američki harmonikaš talijanskog podrijetla Peter Soave uz Zagrebačku filharmoniju pod ravnanjem također američkog dirigenta Evana Christa.

  Evan ChristKoncert je počeo mladenačkim djelom Rubena Radice pod naslovom Izdaleka. Bilo je zanimljivo nakon više od pola stoljeća ponovno u Zagrebu čuti ta tri stavka za gudački orkestar pisana u neobaroknom stilu, tim više jer se radi o pitomoj i zanatski zreloj skladbi koja nosi u sebi nasljedstvo klasičnih vrijednosti, a prethodi autorovom kasnijem posve drukčijem, avangardnom i radikalnom stvaralačkom razdoblju. Toj pozitivnoj percepciji djela pridonijela je i vrlo dobra izvedba na kojoj se zahvalio i sam autor.

  Koncert Zagrebačke filharmonije završio je popularnom Simfonijom u d-molu Césara Francka, koja je ispraćena ovacijama, ali prije zahvaljujući ljepoti same glazbe negoli izvedbi. Ona je imala doduše lijepih trenutaka uključujući i impresivni početak, no temperamentna gesta dirigenta Christa uz punokrvni i strastveni pristup vodila je orkestar do grubog forte zvuka, a glazbeni protok nije uvijek bio logičan i koncizan.

  Peter SoaveVratimo se na središnju točku večeri. Solist Peter Soave koji od treće godine svira harmoniku, ruski bajan i specifičnu tango harmoniku bandoneon, s kojim je više puta nastupao i s našim Kvartetom Rucner, razvio je svjetsku umjetničku i pedagošku karijeru. Na ovom koncertu predstavio je odličan Koncert za harmoniku i orkestar tradicionalista američke glazbe 20. stoljeća Paula Crestona, ambiciozno i znalački orkestrirano djelo u kojem je harmonika tretirana virtuozno i stoga je ono vrlo omiljelo u harmonikaškom svijetu.

  Peter Soave je besprijekornom tehnikom, muzikalno i sugestivno nizao virtuozne pasaže i pijevne linije uz vrlo dobru suradnju orkestra na čelu s maestrom Evanom Christom.

  © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 24. studenoga 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike