Vrhunska izvedba izazovne i inspirativne glazbe

Gudački kvartet Sebastian, završni koncert sezone 2021/22., Koncertna dvorana Lisinski • Posljednji koncert Gudačkog kvarteta Sebastian u jubilarnoj 20. sezoni predstavio je skladbe Berislava Šipuša, Josipa Štolcera Slavenskog i Johannesa Brahmsa. Program je, prema ustaljenom običaju, upotpunjen duhovnim harmonijama u obliku dva gregorijanska korala u harmonizaciji  Mate Lešćana i  Franje Dugana  te  stihovima  hrvatskih pjesnika Davora Ivankovca i Vladimira Nazora u  dojmljivoj interpretaciji glumca Dubravka Sidora. Podij dvorane krasila je instalacija Ante Rašića  Rapsodija za gudački kvartet Sebastian, a u foajeu je bila postavljena izložba fotografija  opernih ljetnih festivala Ante Topića. Sve je to pridonijelo posebnom ozračju koncerta, u čijem je središtu dakako bila glazba.

  Izvedena su tri gudačka kvarteta. Najprije je praizveden Drugi gudački kvartet – Situation suvremenog hrvatskog skladatelja Berislava Šipuša, između ostalog i počasnog umjetničkog voditelja hrvatskog ansambla za novu glazbu (Cantus ansambla), kojem je na čelu od njegova osnutka 2001. To djelo je dugo čekalo na dovršenje, te konačno i praizvedbu, ponajviše zahvaljujući izazovu  Gudačkog kvarteta Sebastian i njegovog voditelja Anđelka Krpana. Skladba se sastoji od sedam ulančanih kontrastnih stavaka, suvremen je autorov skladateljski rukopis, ali odviše monoton, bez ljepote, emocija  i životnosti.

  Slijedio je Drugi gudački kvartet – Lirski, djelo uglednog hrvatskog skladatelja 20. stoljeća Josipa Štolcera Slavenskog. Napisan 1928., pripada njegovom ranom stvaralačkom opusu. Povratkom ljepoti i snazi izričaja s nekoliko dojmljivih sola pojedinih članova kvarteta, kao i skladnim zajedničkim muziciranjem, ostavio je i bolji dojam od prethodnog Šipuševog kvarteta.

  Vrhunac koncerta bila je međutim izvrsna izvedba Drugog gudačkog kvinteta za dvije violine, dvije viole i violončelo u G-duru, op. 111 Johannesa Brahmsa iz 1890. U tom romantičnom djelu punom mladenačke energije, snage i vedrine, gudačkom se kvartetu Sebastian u sastavu Anđelko Krpan, Teodora Sucala Matei, Nebojša Floreani i Zlatko Rucner pridružio kao gost još jedan vrsni violist – Marko Genero, rođen u Dubrovniku, a trajno živi u Njemačkoj. Prekrasna glazba tog remek-djela bila je izazovna inspiracija  glazbenicima za vrhunsku izvedbu tonske ljepote, tehnički dotjeranu , skladnog suzvučja i melodijske invencije.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 19. svibnja 2022.

  Koncert izveden: 9. svibnja 2022.

  Program:


  Duhovne harmonije:
  Gregorijanski koral Na gozbu kralja Jaganjca (harmonizacija Mato Lešćan)
  Cithara octochorda Oče naš dobri (harmonizacija Franjo Dugan)

  Josip Štolcer Slavenski: 2. gudački kvartet Lirski
  Berislav Šipuš: 2. gudački kvartet Situations - praizvedba
  Johannes Brahms: 2. kvintet za dvije violine, dvije viole i violončelo u G-duru, op. 111

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike