Laureati 55. Tribine Darko Lukić: Talentirani mladi umjetnici pred kojima je blistava budućnost

 • Pijanistica Dora Petković, Dobitnica Nagrade <em>Darko Lukić</em>Najdugovječnije natjecanje mladih glazbenika svih profila u Republici Hrvatskoj – tradicionalna Tribina Darko Lukić, završila je natjecateljski dio svojeg 55. izdanja u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih umjetnika. Mnogi dosadašnji pobjednici ostavili su i dalje ostavljaju snažan umjetnički pečat u domovini i inozemstvu; stoga se nadamo da će tako biti i s najnovijim laureatima koji su na deset koncerata u protekloj sezoni, održanih prvi put u dvorani gostoljubivog Glazbenog učilišta Elly Bašić, pokazali svoje potencijale, unatoč promjenama termina uglavnom zbog bolesti izvođača.

  Žiri 55. Tribine Darko Lukić u sastavu Emin Armano (predsjednik), Goran Bakrač, Frano Đurović, Filip Fak, Miljenka Grđan, Višnja Požgaj i Ratko Vojtek (članovi), odlučio je da Nagradu Darko Lukić dobiva  pijanistica Dora Petković, a Diplomu sopranistica Josipa Bilić. Nagradu za najbolju umjetničku suradnju dobio je pijanist Jan Niković, a Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora osvojila je pijanistica Mirna Alfirević za skladbu Momenti za Vladu Igora Kuljerića. Nagrade se sastoje od diplome i novčanog iznosa, a dobitniku glavne nagrade osigurava se između ostalog i cjelovečernji koncert u sljedećoj koncertnoj sezoni.

  Sopranistica Josipa Bilić, dobitnica Diplome <em>Darko Lukić</em>Podsjetimo tko su ovogodišnji laureati. Pijanistica Dora Petković (Varaždin, 1996), koja je diplomirala klavir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu  2019. u razredu prof. Srđana Čaldarovića, trenutno pohađa diplomski studij na FHNW Musik Akademie u Baselu, u razredu prof. Filippa Gambe. Dobitnica je niza nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima, a na koncertu Tribine Darko Lukić 11. prosinca 2021. oduševila je izvedbama Sonate br.4 u Fis duru, op. 30 Aleksandra Skrjabina, Hommage Bartoku 2 Davorina Kempfa, Gaspard de la nuit Mauricea Ravela i Sonate br. 8 u B-duru, op. 84 Sergeja Prokofjeva.

  Sopranistica Josipa Bilić (Zagreb, 1997) studentica je pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Lidije Horvat-Dunjko. Kao stipendistica Opere HNK u Zagrebu ostvarila je profesionalni operni debi ulogom Ines u Verdijevom Trubaduru, a istaknula se i u akademskim projektima Mozartove opere Cosi fan tutte i Massenetove Cendrillon. Nastupila je i uz Zagrebačku filharmoniju, u Operi b.b., uz Simfonijski orkestar i zbor Muzičke akademije, Orkestar Medicinskog sveučilišta u Beču i uz Szegedinski Simfonijski orkestar. Osvojila je nekoliko nagrada, a na koncertu Tribine Darko Lukić 29. siječnja impresionirala je uz izvrsnu klavirsku suradnju Jana Nikovića izvedbama skladbi Petra Iljiča Čajkovskog (Šest romanci, op. 73 na stihove Danyla Ratgauza), Vladana Desnice (dvije pjesme na stihove Giacoma Leopardija i Vladana Desnice), Clauda Debussyja (ciklus Ariettes oubliées na stihove Paula Verlaina) i Fernanda Obradorsa (Canciones Clasicas Espanolas).

  Jan Niković (Zagreb, 2001) student je 4. godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Rubena Dalibaltayana. Višestruki je pobjednik državnih i međunarodnih natjecanja, a imao je čast svirati četveroručno sa svjetski poznatim pijanistom Lang Langom, te uz Zagrebačku filharmoniju i Zagrebačke soliste. Treba istaknuti i uzornu klavirsku suradnju na koncertu sopranistice Josipe Bilić na 55. Tribini Darko Lukić.

  Pijanist Jan Nikolović, dobitnik Nagrade za najbolju umjetničku suradnjuPijanistica Mirna Alfirević, dobitnica Nagrade HDS-a za najbolju izvedbu hrvatskog autora

  Mirna Alfirević (Split, 1993) školovala se u Sinju, Splitu i Zagrebu, gdje je diplomirala 2017. na Muzičkoj akademiji u klasi prof. Katarine Krpan. Osvajala je više nagrada na natjecanjima i mnogo nastupala u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se komornom glazbom te je osnovala s kolegama Trio Ventus (flauta, klarinet i klavir) i zaposlena je kao profesorica klavira i korepeticije u Glazbenoj školi Jakova Gotovca u Sinju. Na koncertu 55. Tribine Darko Lukić 19. veljače izvela je djela Johanessa Brahmsa (Četiri klavirska komada, op. 119), Roberta Schumanna (Papillons, op. 2 ) Sergeja Rahmanjinova (Sonata op.36, br. 2) i Igora Kuljerića (Momenti za Vladu). Posljednja skladba ostavila je posebno dobar dojam te je i dobila nagradu HDS za najbolju izvedbu djela hrvatskog autora.

  Dodjela nagrada laureatima 55. Tribine Darko Lukić održat će se u subotu, 30. travnja 2022. u 20 sati u dvorani Glazbenog učilišta Elly Bašić, a nakon svečanosti nastupit će prošlogodišnji dobitnik Nagrade Darko Lukić – Trio Eusebius.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 22. travnja 2022.

kritike

...zabilježili smo