Tri desetljeća pjevačke vjernosti uz glazbu umilne melodike

30. obljetnica djelovanja Akademskog zbora Vladimir Prelog, Iva Juras, dirigentica, Lidija Horvat Dunjko, sopran, Marin Čargo, bariton, Katarina Javora, orgulje, Crkva sv. Blaža u Zagrebu

 • Akademski zbor Vladimir Prelog

  Tradicija amaterskog zborskog pjevanja dugog je trajanja u mnogim gradovima svijeta, pa tako niti Zagreb ne zaostaje u okupljanjima pjevačica i pjevača različitih zanimanja željnih zajedničkog pjevanja. Jedan od zagrebačkih amaterskih pjevačkih zborova koji okuplja članstvo povezano strukom Akademski je zbor Vladimir Prelog. Osnovan u veljači 1991. godine kao prva sekcija Društva diplomiranih inženjera i prijatelja kemijsko-tehnološkog studija Sveučilišta u Zagrebu (Almae Matris Alumni Chemicae Ingenariae Zagrabiensis, AMACIZ), pjevački je zbor prvo bio imenovan Chemicae ingeniariae alumni, budući da je okupljao različite generacije bivših studenata sadašnjeg Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije (FKIT), uključujući i pjevače koji su završili neki drugi fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Od 2004. godine zbor je preimenovan i kao Akademski zbor Vladimir Prelog u ovoj godini obilježava 30. obljetnicu postojanja.

  Uz svečarski koncert, održan 8. travnja u Crkvi sv. Blaža u Zagrebu, objavljena je knjižica 30 godina djelovanja Zbora 1991.-2021. u kojoj su sabrani važni podaci o nastanku i djelovanju zbora, njegova kratka povijest, kao i brojni osvrti; tako osvrti aktualne dirigentice Ive Juras, koja s Prelogovcima radi već puna dva desetljeća, te sjećanja mnogih članica i članova čiji je rad utkan u postojanje zbora. Doista, zanimljivo je i dirljivo čitati zapise Jasne Vorkapić-Furač, Marija Pongračića, Stojana Trajkova, Sonje Katanec Franković, Zdenke Lesjak, Mirne Jakopčević, Božidarke Vidović Pupić, Sande Rončević, Jadranke Roša, Teje Bogadi, Zvonka Šošića i Branka Kobasa, koje je okupio urednik Kruno Kovačević. Sva su ta sjećanja izvorna i iskreno ispisana svjedočanstva dugovječnijih članica i članova Akademskog zbora Vladimir Prelog. Objavljeni su i podaci o proteklom petogodišnjem razdoblju, dakle od 2016. do 2021. godine, sa svim datumima nastupa i popisima uvježbanih programa; sve je vizualno obogaćeno brojnim fotografijama koje dokumentiraju koncerte, a dodan je i popis članstva i cjelokupni repertoar od samih početaka djelovanja zbora na čijem je čelu prvo bio dirigent Vinko Glasnović, potom Zdravko Vitković, a od 2001. godine dirigentica je Iva Juras.

  Akademski zbor Vladimir Prelog

  Amatersko bavljenje nečim, konkretno pjevanjem, a pridjev dolazi od latinskog glagola amare, što znači voljeti, po definiciji pripada području aktivnosti kojom se pojedinac bavi iz ljubavi, u slobodno vrijeme i bez novčane naknade, štoviše ulaganjem vlastita vremena i osobnih sposobnosti. Riječju, to je onaj dio dana (najčešće dakako večeri) kada se zaboravlja radne obveze, ostavlja brige i zaduženja i predaje se vlastitom užitku i osobnoj razonodi. Pa ako se sve to događa u ugodnom društvu, a zajednička je ljubav prema glazbi i pjevanju, onda se sasvim pouzdano radi o sudjelovanju u amaterskom pjevačkom zboru!

  Akademski zbor Vladimir Prelog svake je godine u ožujku održavao koncerte u Hrvatskom glazbenom zavodu i time još dodatno, uz druge nastupe u domovini i u inozemstvu tijekom godine, naglašavao djelatnost u Zagrebu kao svojem sjedištu. Nažalost, omiljena je dvorana HGZ-a zbog poznatih razloga oštećenja u potresu i nedostupnosti zbog preuređenja zatvorena, pa je najnoviji nastup održan u zagrebačkoj Crkvi sv. Blaža i to, opet nažalost, nakon podulje pauze, budući da zbog pandemije nisu bila moguća okupljanja. Tako je posljednji nastup prije pojave pandemije bio 30. studenog 2019. godine na promociji diplomanata Veleučilišta VERN u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, na kojemu je zbor izveo tri himne – hrvatsku, europsku i studentsku.

  Sopranistica Lidija Horvat Dunjko, Akademski zbor Vladimir Prelog i dirigentica Iva JurasNekoliko stotina zborskih skladbi koje je tijekom tri desetljeća postojanja otpjevao Akademski zbor Vladimir Prelog izuzetno je bogat repertoar i doista zadivljuje brojnost skladateljskih imena svih stilskih glazbenih razdoblja čije su stvaralaštvo zagrebački pjevači-amateri imali priliku upoznati i izvoditi. Ali, uz pojedinačne naslove zborskih djela koja su tradicionalno na repertoaru mješovitih zborova, pojavila se i želja za nešto ambicioznijim projektom. Naime, jedno od nedvojbeno najljepših opsežnijih djela za mješoviti zbor, soliste i orgulje – Requiem francuskog skladatelja Gabriela Fauréa, privuklo je pozornost Prelogovaca i dirigentice Ive Juras kao željeni izazov. Ali, još jednom nažalost, pandemija je osujetila okupljanja, nije se bilo moguće sastajati i uvježbavati, pa je do ostvarenja želje proteklo više vremena nego što bi to u povoljnijim uvjetima zacijelo bio slučaj.

  Eto, konačno je 8. travnja došlo do izvedbe. Zbor se dobro pripremio, angažirani su solisti, ugledna sopranistica Lidija Horvat Dunjko i bariton mlađe generacije Marin Čargo, koji se uključio umjesto prvotno planiranog nastupa baritona Miroslava Živkovića (preminuo 7. veljače 2022.), a za orguljama je bila Katarina Javora, također zamjena, budući da je najavljeni Pavao Mašić zbog drugih obveza morao otkazati sudjelovanje.

  Requiem Gabriela Fauréa glazba je umilne melodike, bogatog zborskog sloga nadasve uhu ugodnih harmonijskih progresija, s pjevnim sopranskim solističkim solom u stavku Pie Jesu, te osobito osjećajnim, eteričnim i nebeskim zvučanjima u posljednjem stavku In paradisum. Da, gotovo kao u raju! Ne čudi stoga želja pjevačica i pjevača amatera da se upuste u uvježbavanje i prepuste ljepoti glazbe skladatelja koji je sam za svoje djelo izjavio kako u „svojem Requiemu, iako je riječ o misi za mrtve, ne vidi smrt, već naprotiv sretno spasenje, težnju k višnjoj sreći, a ne bolno iskustvo.

  Bariton Marin Čargo, Akademski zbor Vladimir Prelog i dirigentica Iva JurasNa programu je bila i omiljena zborska skladba Svrši stope moje, op. 19, za bariton, alt solo i zbor uz pratnju orgulja Krste Odaka, kao daljnji trenutci duhovne glazbene meditacije primjerene ukupnoj atmosferi koncertne večeri.  Pjevanje Amaterskog zbora Vladimir Prelog bilo je intonacijski pouzdano, precizno i harmonično u odnosima glasova te izražajno u dinamici, a zajedno s nastupima profesionalno sigurnih i nadahnutih solista ostvarena je cjelina kojoj je oduševljeno slušateljstvo u do posljednjeg mjesta popunjenoj Crkvi sv. Blaža pljeskalo dugo i uporno.

  Da se svi nadamo kako je pandemiji odzvonilo i da će život biti nastavljen na uobičajeni način s druženjima i sastajanjima, nedvojbeno je globalna želja. S tom je nakanom moguće i Akademskom zboru Vladimir Prelog poželjeti daljnji uspješan rad i zdušno pjevanje pod ravnanjem angažirane i agilne dirigentice Ive Juras, koja nedvojbeno ima u pripravi još mnoge zanimljive i privlačne skladbe koje će trebati dobro uvježbati. A do ponovnog otvorenja HGZ-a zacijelo će i drugi crkveni prostori pružiti gostoprimstvo tako ugodno raspjevanom društvu kakvo su Prelogovci.

  © Zdenka Weber, KLASIKA.hr, 18. travnja 2022.

  Koncert izveden: 8. travnja 2022.

  Program:
  Gabriel Fauré: Requiem
  Krsto Odak: Svrši stope moje, op. 19

Piše:

Zdenka
Weber

kritike