Virtuozna izvedba orkestra uz neuvjerljivu interpretaciju solista

Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split, Simfonijski koncert, Jure Bučević, dirigent, Ivica Čikeš, bas, HNK Split • Orkestar Hrvatskog narodnog kazališta Split održao je Simfonijski koncert na velikoj sceni splitskog teatra u subotu, 9. travnja s početkom u 20 sati. Zbilja, vjerujem da je splitskoj publici bilo toliko drago što napokon imaju prilike čuti simfonijsku glazbu uživo da je orkestar mogao svirati bilo kako, publika bi ih svejedno ispratila pljeskom i relativno zadovoljno izašla iz kazališta. Ali, to nije bio slučaj. Naime, orkestar je svirao izvrsno!

  Program su činile Prva simfonija u c-molu Felixa Mendelssohna Bartholdyja, Pietà Signore: aria di chiesa Alessandra Stradelle sa solistom basom Ivicom Čikešom te orkestralna suita iz baleta Žar ptica Igora Stravinskog. Poprilično raznovrstan program nije htio biti sveden na zajednički nazivnik, a nije ni morao biti ujednačen. Publika je mogla uživati u raznovrsnim skladbama, baš kao što to radi publika u mnogo većim gradovima i u razvikanim dvoranama. Orkestar splitskog HNK poduhvatio se odsvirati poprilično zahtjevan program i to niti dva tjedna nakon premijere Verdijevog Krabuljnog plesa, za izvedbu kojeg su se spremali mnogo duže. I na tome smo im zahvalni. Kamo sreće da nas i češće tetoše ovakvim bogatim programom!

  Koncert je otvorila Mendelsohnova rana simfonija koju je napisao sa samo 15 godina. Ne možemo pričati o pravom romantizmu, ali možemo o Mendelssohnovom geniju koji je vidljiv već i u ranim djelima. Već s prvim taktovima, poprilično se čulo da su gudači spremni i uigrani. Nije svaka pasaža bila savršena, ali je odsvirano čisto i uredno s lijepo izrađenim bojama. Drveni puhači bili su odlični: klarineti i oboe s vrlo zaobljenim frazama i generalno jako lijepim fraziranjem. Prekrasan drugi stavak u kojemu do izražaja dolazi sva ljepota drvenih puhača bio je izvrsno interpretiran, svečano i čedno. U trećem i četvrtom stavku znalo se dogoditi da se izgubi dinamički balans između gudačke i puhačke sekcije, ali to nije poremetilo opći vrlo ugodan dojam. Skladba Alessandra Stradelle Pietà Signore: aria di chiesa programski je mudro umetnuta između zasitnih simfonijskih skladbi kako bi privukla pažnju i rasteretila uha. Aranžman za gudački orkestar i bas solo potpisuje Pavle Dešpalj, a kao solist nastupio je nacionalni operni prvak bas Ivica Čikeš. Prekrasne melodije plijenile bi pažnju još i više da je solist bio uvjerljiviji i sigurniji u interpretaciji. Raskošna boja njegova glasa popravila je dojam.

  Naposljetku, prava je uspješnica bila izvedba Stravinskijeve Žar ptice. Ne čudi da je ovo prva izvedba te skladbe u Splitu. O tome je nešto rekao i maestro Jure Bučević: „Istinski je to biser simfonijskog repertoara, jako velik izazov za naš orkestar. Prošle godine smo nastupima komornih sastava počeli graditi formu ansambla. Počevši od baroka, prešli smo na bečku klasiku, potom na romantizam te sada ušli duboko u 20. stoljeće. Djelo Stravinskog zasigurno nije do sada bilo tipično za naš orkestar, niti je nešto na što je navikla publika. Sretan sam što su glazbenici ovaj izazov prihvatili s odobravanjem. Dokaz dobre forme orkestra je činjenica da ćemo u samo tri tjedna izvesti toliko raznovrsne partiture“. Izgleda da je orkestar prionuo uz ovaj zadatak revno jer je izvedba koju smo čuli bila na razini. Iako je maestro Bučević cijeli koncert ansambl vodio sigurno i samouvjereno, u ovom trenutku je pravi trenutak za pohvalu. Premda Žar ptica nije toliko zahtjevna partitura poput Posvećenja proljeća ili Petruške, dirigirati napamet i to kvalitetno, zaista je pothvat vrijedan divljenja. Izvrsni puhači, precizan i zanosan solo horne. Plesni dio u 3/8 mjeri, kojeg je vrlo zahtjevno svirati u zadanom tempu, bio je odličan, izvođači su se dobro nosili s partiturom. Najupečatljivije su bile uspješno postignute različite boje u pojedinim sekcijama te u čitavom orkestru, tamo gdje to zahtijeva partitura.

  Čestitke maestru Juri Bučeviću te cijelom ansamblu na uspješnom koncertu. Osim što je publika uživala u raznovrsnom programu, orkestar je pokazao dobru higijenu izvevši Mendelssohna te virtuoznost sa Stravinskim.

  © Petra Crnčević, KLASIKA.hr, 16. travnja 2022.

  Koncert izveden: 9. travnja 2022.

  Program:

  Felix Mendelssohn Bartholdy: Simfonija br. 1 u c-molu, Op. 11 
  Allegro di molto, Andante, Menuetto, Allegro con fuoco

  Alessandro Stradella: Pietà Signore Aria di chiesa (arr. Pavle Dešpalj)
  Solist: Ivica Čikeš

  Igor Stravinski: Žar ptica - Suita za orkestar (1919.)

Piše:

Petra
Crnčević

kritike