Kvalitetno izveden crossover hrvatske tradicijske glazbe, džeza i latino muzike

Ansabl Acoustic Project, koncert predstavljanja novog albuma Furious Dance, Lauba - kuća za ljude i umjetnost • Iako začetke crossovera – glazbenog žanra koji sadrži elemente klasične, popularne, tradicijske i džez glazbe, možemo pronaći još u karijeri glasovitog tenora iz sredine prošlog stoljeća Marija Lanze, sam se termin pojavio 1990-ih. Tada je crossover postao globalni fenomen: tri tenora, tri soprana, tri basa, jedno ili više violončela, solisti i čitavi ansambli priklonili su se žanru koji se pokazao kao vrlo lukrativan; koncerti su puni, nosači zvuka rasprodani, a menadžeri i diskografske kuće zadovoljno trljaju ruke.

  Iako crossover glazbenici za sebe vole kazati kako se obraćaju podjednako slušateljima klasične i pop-glazbe te da ih čak preodgajaju, bilo bi točnije reći da su stvorili vlastitu publiku iz redova sklonih perolakoj klasici, odnosno mainstream popu. Sama crossover glazba većinom nije stvorena da bi trajala, nego da bi zaradila: jedna od prvih velikih zvijezda žanra, britanska violinistica Vanessa-Mae, danas je potpuno zaboravljena.

  Popularnost crossovera nije, naravno, zaobišla ni našu zemlju: osim što je prošle godine postala ponosna domovina prve svjetske pop-mise koju je napisao Tonči Huljić, Hrvatska je iznjedrila i u svijet uspješno izvezla 2cellos te pijaniste Maksima Mrvicu i Mateja Meštrovića. No dok se Huljićeva, Mrvičina i Meštrovićeva glazba, kao i ona dvojice čelista, kreće unutar predvidivog klišeja klasike u pop-ruhu ili obratno, ansambl Acoustic Project  koji je u utorak, 8. ožujka u Laubi promovirao CD Furious Dance, daleko je ambiciozniji. Acoustic Project osnovan je 2008. na inicijativu Dubravka Palanovića, a čine ga renomirani glazbenici-klasičari: uz samog Palanovića na kontrabasu, tu su violinisti Marco Graziani i Val Bakrač, violist Filip Vitko, violončelist Petar Kovačić, pijanist Mario Čopor, udaraljkaš Stanislav Muškinja, saksofonist Nikola Fabijanić te veterani hrvatskih glazbenih pozornica – oboist Branko Mihanović i flautist Dani Bošnjak.

  Album Furious Dance objavio je talijanski izdavač Velut Luna, a na njemu je zabilježeno dvanaest skladbi, od kojih deset potpisuje Dubravko Palanović, a dvije Srđan Berdović.  Iako je vrlo čujan i kod Palanovića i kod Berdovića, utjecaj džeza očituje se u harmonijama i ritmovima, no ne i u elementu improvizacije: njihova je glazba raspisana do zadnje note i zahtijeva vrlo preciznu izvedbu, kakvu smo i čuli od sjajno raspoloženih glazbenika iz Acoustic Projecta.

  Palanovića kao skladatelja prije svega zanima spoj klasike s elementima džeza i, posebice, tradicijske glazbe. Većina njegovih kompozicija izravno je nadahnuta folklornom glazbom jedne ili više hrvatskih regija. Pritom se ne služi citatima nego vlastitim melodijama kojima instrumentacijom te ritmičkim zahvatima dodaje nove dimenzije. U tome je najuspješniji bio u Mističnim putevima Istre i naročito u Drmešu u kojem je popularni hrvatski narodni ples vrlo uvjerljivo dočarao donoseći samo njegove osnovne konture.

  Glazbeni jezik Srđana Berdovića drugačiji je od Palanovićevog. Berdović se ne oslanja na hrvatsku tradicijsku glazbu, ali se obilato služi elementima džeza te južnoameričke i latino muzike; njegove su harmonije često disonantne, a ritmovi raskošni i kompleksni. Čuli smo opsežne skladbe Četri lita i četri zime te Izvor, u kojem su virtuozne solističke dionice ostvarili bubnjar Stanislav Muškinja i flautist Dani Bošnjak.  Usprkos vrlo kvalitetnim trenucima i dobrome muziciranju koje sam čula, ova mi se glazba nije činila samodostatnom te sam se za vrijeme koncerta pitala kome je i čemu namijenjena; sama bih Palanovićeve skladbe rado čula, primjerice, uz neki putopisni dokumentarac o Hrvatskoj. Međutim, mahom mlada publika koja je kupila CD i vrlo srdačno ispratila glazbenike uvjerila me da Acoustic Project vrlo dobro zna kome se obraća te da se nesumnjivi trud ansambla ipak isplatio.

  © Alenka Bobinsky, KLASIKA.hr, 16. ožujka 2022.

  Koncert održan: 8. ožujka 2022.

  Acoustic Project:

  Dani Bošnjak, flauta
  Branko Mihanović, oboa
  Nikola Fabijanić, saksofon
  Mario Čopor, klavir
  Stanislav Muškinja, bubnjevi i udaraljke
  Marco Graziani, violina
  Val Bakrač, violina
  Aleksandar Jakopanec, viola
  Petar Kovačić, violončelo
  Dubravko Palanović, kontrabas

  Program:

  Dubravko Palanović:
  Kamene zvijezde
  Divlji tanac (Furious Dance)
  Mistični putevi Istre
  Tvoji Snovi
  Četiri lita i četiri zime i druge


  Autor Fotografija: Goran Matošević

Piše:

Alenka
Bobinsky

kritike