Usklađene i nadahnute izvedbe čudesnih flautista

Zagrebačka filharmonija Bijeli ciklus: 1. Hrvatski skup flautista, Carlo Jans, dirigent, Koncertna dvorana Lisinski, 5. studenog 2021.

 • 1. Hrvatski skup flautista

  Zagrebačka filharmonija je 5. studenog u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u sklopu Bijelog ciklusa održala zanimljiv koncert pod naslovom Čudesni flautisti u suradnji s gostima Prvog hrvatskog skupa flautista. Stoga su na početku večeri proglašeni prvi dobitnici nagrade imena Vladimira Kondresa, nekadašnjeg uglednog flautista Zagrebačke filharmonije i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Nagradu Vladimir Kondres dobili su flautist Andres Adorjan iz Mađarske, koji je nastupio na ovom koncertu, i slovenski flautist i skladatelj profesor Fedja Rupel, koji je preminuo 2. svibnja o.g. Njegova učenica na Muzičkoj akademiji u Ljubljani bila je i naša Renata Penezić, također sudionica koncerta.

  Flautist Ian ClarkeU nastavku večeri su kao solisti nastupili ugledni međunarodni  umjetnici – Amerikanac Ian Clarke, koji je izveo svoj novi Koncert za flautu i gudače, te Mađar Andres Adorjan, koji je u suradnji s Renatom Penezić izveo Koncert za dvije flaute i orkestar Franza Dopplera. Taj središnji program bio je omeđen s dvije klasične simfonije Franza Schuberta i Sergeja Prokofjeva, a za dirigentskim pultom bio je još jedan flautist, ujedno ugledni dirigent i pedagog Carlo Jans iz Luksemburga.

  Nakon uvodne Pete simfonije u B-duru Franza Schuberta, u kojoj je kvalitetom izvedbe posebno zasjao 3. stavak – Menuetto, prvi put je u Hrvatskoj, ali i u Europi predstavljen Koncert za flautu i gudače Iana Clarka, praizveden 2017. u Minneapolisu uz potporu Američkog nacionalnog društva flautista. Tri stavka (Neprekidni, ponavljajući pokret – Dodir – Neumoljivost) pod zajedničkim naslovom Domino vremena izveo je autor Ian Clarke. Dijelom u suradnji s odličnom koncertnom majstoricom Sidonijom Lebar, majstorski je odsvirao  solističku dionicu tog svog virtuoznog, dijelom romantičnog, ali i prilično eklektičnog djela. Burno pozdravljen od publike kojoj su se pridružili brojni flautisti, sudionici ovog novog hrvatskog skupa flautista, dodao je još jednu svoju kraću skladbu – još zanimljiviju, duhovitiju i bogatiju efektima, pod naslovom Parni vlak.

  Flautist András AdorjánSlijedio je Koncert za dvije flaute i orkestar Franza Dopplera, poljskog flautista, skladatelja i dirigenta 19. stoljeća. To djelo je vjerojatno inspirirano i napisano u suradnji s bratom Karlom, također izvrsnim flautistom s kojim je Franz često nastupao. Koncert je nakon zaborava ponovno otkriven zahvaljujući legendarnom flautistu Jean- Pierreu Rampalu i gostu Andrasu Adorjanu, koji ga je ovom prigodom i izveo u društvu s našom ponajboljom flautisticom, prvom flautom Zagrebačke filharmonije – profesoricom Renatom Penezić. U odličnoj, usklađenoj i nadahnutoj izvedbi tog romantičnog koncerta lijepo se oglasila i harfa Mirjam Lučev Debanić u polaganom stavku, a istakla se i velika virtuozna kadenca dviju flauti u završnom stavku. I ta je izvedba, zahvaljujući izvrsnosti, izmamila dodatak, a to je bio Mađarski ples istog autora – Franza Dopplera.

  Koncert je zaključen popularnom Klasičnom simfonijom op.25 Sergeja Prokofjeva, kojom se maestro Carlo Jans nakon poticajne podrške sjajnim solistima međunarodnog ugleda pokazao i kao vrsni poznavatelj ne samo flautističke literature nego i standardnih simfonijskih partitura, poput ovog remekdjela klasike 20. stoljeća.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 19. studenog 2021.   

  Zagrebačka filharmonija
  Carlo Jans, dirigent
  Ian Clarke, flauta
  András Adorján, flauta
  Renata Penezić, flauta

  Program:

  Franz Schubert: 5. simfonija u Es-duru, D. 485
  Ian Clarke: Koncert za flautu i gudače
  Franz Doppler: Koncert za dvije flaute i orkestar
  Sergej Prokofjev: 1. simfonija u D-duru, op. 25, Klasična

   

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike