Uvid u vrijedan opus

Ciklus Piano pianissimo KDZ: Ivana Kunc, sopran, Dan Franklin Smith, klavir, Preporodna dvorana Palače narodnog doma, 22. listopada 2008.

  • Ivana KuncZahvaljujući muzikološkim istraživanjima i znanstvenom skupu u povodu stote obljetnice rođenja skladatelja i pijanista Božidara Kunca (Zagreb, 1903. – Detroit, SAD, 1964.), otkrivene su mnoge dotad nepoznate pojedinosti iz njegova života i rada. Velik dio karijere Kunc je surađivao s pjevačima, najviše sa svojom slavnom sestrom Zinkom Kunc Milanov, kojoj se pridružio u Sjedinjenim Državama 1951. Bio je vješt pratitelj, vrstan pijanist i jedan od najizvornijih hrvatskih skladatelja prošloga stoljeća. Mnoge svoje skladbe posvetio je ne samo Zinki, nego i svojoj drugoj supruzi De Eldi i njihovoj kćeri Ivani, čije odrastanje nažalost nije doživio.

    Ivana Kunc posvetila se pjevanju, te je kao lirski sopran nastupala na američkim opernim scenama i u koncertnim dvoranama. Pružila je pomoć našim muzikolozima u spomenutim istraživanjima i tako je došlo do ideje da dio te ostavštine predstavi i u našoj sredini. Nakon recitala koji je prije dvije godine održala u maloj dvorani Carnegie Halla s djelima svojega oca, sada je prvi put nastupila i u Zagrebu uz pratnju američkog pijanista Dana Franklina Smitha. Program je bio sastavljen od više ili manje poznatih solo-popijevki i klavirskih skladbi Božidara Kunca.

    Dan Franklin SmithVrsni pijanist lijepog tona Dan Franklin Smith izveo je nekoliko minijatura: Nocturno u fis-molu op. 32 br 1, Impromptu op. 67, For Ivana Joy, te izbor iz Pet valcera, op. 39 i Šest bagatela, op. 44. Iz opusa solo-popijevki čuli smo posvetu sestri Zinki She, vokalizu Notturnino, op.45, Dvije pjesme na stihove Desanke Maksimović op. 30, Tri pjesme na engleske tekstove op. 52 i dva ciklusa pjesama za koje je tekstove napisala skladateljeva supruga De Elda Kunc (Pet popjevki za glas i glasovir,op. 75 i De Elda's Love Songs, op. 72). Kao rezultat zrelog i sretnog životnog razdoblja, ti ciklusi intimne su obiteljske ispovijesti koje je Ivana Kunc izvela s puno osjećaja i sugestivnosti. Doduše nije naslijedila ljepotu glasa svoje slavne tete Zinke, ali je kultivirana pjevačica solidne tehnike. Njeno prvo gostovanje u Hrvatskoj pružilo je dragocjeni uvid u dio vrijednog opusa njezina oca koji je bio poznatiji u Sjedinjenim Državama negoli u svojoj domovini.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 26. listopada 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike