Blistavo pijanističko ostvarenje

Koncert Simfonijskog orkestra HRT-a i pijanista Ivana Krpana, Lauba, 25. ožujka 2021. Majstorski ciklus • Simfonijski orkestar HRT-a održao je još jedan koncert Majstorskog ciklusa u iznimnim okolnostima. U četvrtak, 25. ožujka glazbenici su poštujući epidemiološke mjere  nastupili u Laubi, i ovaj put bez publike i bez pauze, ali uz  izravni prijenos na Trećem programu Hrvatskog radija i Trećem programu Hrvatske televizije. Vrlo lijep program klasične glazbe s djelima Ludwiga van Beethovena (Uvertira Koriolan), Julija Bajamontija (Simfonija u C-duru) i Wolfganga Anadeusa Mozarta (27. Koncert za klavir i orkestar u B-duru) predstavio je šef-dirigent našeg orkestra – maestro Enrico Dindo, uz prigodne razgovore s urednicama prijenosa – Gordanom Krpan za radio i Janom Haluzom za TV, što je dobra praksa jer pridonosi zanimljivosti izravnih prijenosa s važnim informacijama u nedostatku programskih knjižica.

  Maestro Dindo je ovaj put stao na čelo svog orkestra nakon pet mjeseci stanke, u kojoj su mu nedostajali koncerti i orkestar, sretan što i na ovaj način može podijeliti radost muziciranja sa svojim glazbenicima i prijateljima i svim potencijalnim slušateljima. Posebno iznenađenje za njega bila je Simfonija  splitskog pretklasičara Julija Bajamontija koja je uslijedila nakon dramatične i energične Beethovenove Uvertire Koriolan, op.62. Skladatelj i polihistor Bajamonti bio je jedan od vodećih intelektualaca u srednjoj Dalmaciji s kraja 18. stoljeća. Pisao je rasprave o medicini, povijesti, arheologiji, folkloru, nautici, kemiji, filozofiji, filologiji i estetici. Uz mnoge aktivnosti bavio se i skladanjem, ali prvenstveno medicinom. Tako je na temelju osobnog liječničkog iskustva u borbi s epidemijom kuge napisao vrijedno medicinsko djelo Povijest kuge u Dalmaciji od 1783. do 1784. Stoga je izvedba te kratke ali ljupke trostavačne simfonije bila posvećena svim zdravstvenim djelatnicima u borbi protiv današnje pandemije.

  Radi se o jednom od samo dva sačuvana Bajamontijeva instrumentalna djela svjetovne glazbe, jer on je kao orguljaš i dirigent splitske stolne crkve većinu od svojih 150 dosad poznatih i sačuvanih djela namijenio obrednim potrebama crkve. Prva izvedba te šarmantne simfonije temeljila se na dva transkripta – autografu pronađenom u Splitu i partituri objavljenoj 1978. u redakciji dr. Lovre Županovića. Posebno se svidio ljupki drugi stavak, pa iako su u trećem stavku gudači bili mjestimice nesložni, izvedba je pretežito bila korektna, vedra i optimistična , što se lijepo uklopilo u program i stilski najavilo raskošnu završnicu koncerta u znaku velikog Mozarta. Bio je to vrhunac večeri, zahvaljujući umijeću vrsnog mladog zagrebačkog pijanista Ivana Krpana (1997).  Višestruko nagrađivani umjetnik najviše se proslavio pobjedom na 61. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Ferruccio Busoni u Bolzanu, a za ovaj nastup predložio je 27. Mozartov Koncert za klavir i orkestar u B-duru KV 595 iz 1791. Prije izvedbe rekao je da jako voli to djelo jer ga je svojedobno nastudirao za jedno natjecanje, a potom ga je još nekoliko puta izvodio s raznim orkestrima i dirigentima i uvijek otkrivao u  njemu nove tajne i izazove. Taj posljednji Mozartov klavirski koncert sublimira sve Mozartove  kvalitete i iskustva sabranih na kraju kratkotrajnog života . Iako je to – apsolutna glazba s prekrasnim lirskim temama i virtuoznim kadencama, ona je i pod djelomičnim utjecajem opernih i dramatskih elemenata. Stoga je vrlo zahtjevna za solista, jer unatoč svemu mora zvučati lako i neopterećeno, kazao je Ivan Krpan.  I to mu je u potpunosti uspjelo u blistavom ostvarenju solističke dionice. Mladi Krpan sjajnom i studioznom interpretacijom pokazao je sve svoje kvalitete i dokazao da je itekako respektabilan umjetnik kojega krasi znanje, senzibilnost, tehnička zrelost i muzikalnost, a tek je na početku obećavajuće karijere. Osjećajem za besprijekornu suradnju s kolegama nadahnuo je orkestar na odličnu suradnju na čelu s koncertnom majstoricom Mirjam Pustički Kunjko, a sve uz sigurnu ruku maestra Enrica Dinda.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 31. veljače 2021. .       

  Simfonijski orkestar HRT-a
  Enrico Dindo, dirigent
  Ivan Krpan, pijanist

  Program:

  Ludwig van Beethoven: Coriolan, uvertira, op. 62
  Julije Bajamonti: Simfonija u C-duru
  Wolfgang Amadeus Mozart: 27. koncert za klavir i orkestar u B-duru, KV 595

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike