Strast sviranja glasovira u paru

CD album Dubravke Vukalović i Bruna Vlaheka - D&B Duo, Scaramouche, Vox Primu, Prvi glas d.o.o., 2020.

 • D&B Duo, <em>Scaramouche</em>, Prvi glas d.o.o., 2020.Vrsni hrvatski pijanisti Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek upoznali su se tijekom solističkih poslijediplomskih studija na švicarskom Konzervatoriju u Lausannei, gdje im je kao mentor za duo i komornu glazbu bio glasoviti švedski pijanist Dag Achatz. Ondje su 2006. prvi put zajedno nastupili izvedbom djela za dva klavira iz pera Rahmanjinova i Bernsteina. Otprve su oduševili švicarsku publiku i kritiku te dobili vjetar u leđa za nastavak karijere, stekavši postepeno veliku popularnost nizom nastupa po cijelom svijetu. Redovito gostuju na koncertnim podijima u Londonu, Amsterdamu, Berlinu, Ženevi, New Yorku, Dubaiju, Madridu, Barceloni, Palma de Mallorci,  Shenzhenu, te između ostalog u Monte Carlu, u kojem su 2013. postali i laureati  Međunarodnog natjecanja za dva klavira i klavir četveroručno. Iste godine su krenuli i na osvajanje azijskih pozornica.

  Prvi su hrvatski interpreti monumentalnog ciklusa Vizije amena za dva klavira Oliviera Messiaena, koji su izveli u povodu 50. obljetnice Muzičkog biennala Zagreb. Na njihovom repertoaru nalaze se, uz originalna djela, i obrade za dva klavira i klavir četveroručno, a redovito izvode i djela suvremenih skladatelja, od kojih su neka posvećena upravo njima. Aktualni su profesori na Konzervatoriju Katarina Gurska u Madridu, te održavaju majstorske tečajeve  diljem svijeta kao skladan umjetnički i bračni par.

  Pijanisti Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek

  Nakon petnaest godina uspješnih nastupa D&B Duo snimio je svoje prvo diskografsko izdanje, naslovljeno prema jednoj od uvrštenih skladbi - Scaramouche. Uz to popularno remek-djelo francuskog skladatelja Dariusa Milhauda, nalazi se Španjolski ples br.1 iz opere Kratki život (La vida breve) andaluzijskog glazbenog idioma Manuela de Falle, zatim tri odijeljena stavka  Kazališne suite Alfija Kabilja, raspoređena unutar spomenutih djela i naposljetku Simfonijski plesovi iz mjuzikla Priča sa zapadne strane Amerikanca Leonarda Bernsteina.

  Već iz tog sadržaja i naslova razvidno je da se radi o poveznici glazbe s kazalištem koja je inspirirala naše umjetnike: „Teatralnost  kombinacije dvaju klavira ili klavira četveroručno, sa svim svojim izražajnim mogućnostima, paletom boja i virtuoznim efektima, poslužila nam je kao idealno sredstvo da dočaramo magični svijet priča, osjećaja, sudbina i svega onoga što skriva fascinantni svijet kazališnih dasaka.“  Ovaj CD donosi izbor iz instrumentalnih dijelova  opera, mjuzikala i glazbe pisane za dramske predstave koji su nadrasli svoju prvotnu ulogu i zaživjeli na koncertnim podijima kao samostalna djela. Čak i bez pozadinske priče ta djela su zadržala svoju teatralnu komponentu zahvaljujući ritmu, melodijskoj invenciji i atraktivnosti.

  Pijanisti Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek

  Duo D&B posjeduje sve kvalitete da dočara slušatelju privlačnost tih skladbi, kao što je Kabiljova živopisna trostavačna Kazališna suita koja podsjeća na zanimljive anegdote iz hrvatske povijesti u njegovim mjuziklima Kralj je gol, Car Franjo Josip u Zagrebu i Casanova u Istri. Naslovi su Kralj je gol, Sacher valcer i Bakanal. Glazbenici su ponosni da je ta suita nastala upravo na njihov poticaj i da su je praizveli u Madridu 2014. godine. Na sličan poticaj je francuski skladatelj Darius Milhaud napisao legendarnu suitu za dva klavira Scaramouche za klavirski duo Meyer-Jankelevich povodom Svjetske izložbe u Parizu 1937.

  Tri stavka (Vif – Modéré – Brazileira) inspirirana likom klauna (scaramouche) iz komedije dell´arte u 16. stoljeću stekla su veliku popularnost te su obrađena također za alt-saksofon ili klarinet uz orkestar. Tu su i dvije priče o nesretnoj ljubavi: prva o španjolskoj Ciganki Salud u operi Kratak život Manuela de Falle, iz koje je izabran Španjolski ples br.1 u obradi Gustava Samazeuilha, a druga je  moderna priča o Romeu i Juliji u kultnom brodvejskom mjuziklu iz 1957. i višestruko nagrađivanom filmu iz 1961. Priča sa zapadne strane s glazbom američkog skladatelja Leonarda Bernsteina. Izvedeni su Simfonijski plesovi iz tog djela u obradi Johna Mustoa (Prolog – Somewhere – Scherzo – Mambo – Cha-cha – Meeting scene – Cool – Rumble – Finale) i time je zaokružen taj profinjeni izbor.

  D&B Duo, <em>Scaramouche</em>, Prvi glas d.o.o., 2020.Pijanisti Dubravka Vukalović i Bruno Vlahek sjajan su duo koji tehnički dotjerano, zrelo i muzikalno interpretira pomno odabrana djela za dva klavira ili klavir četveroručno. Njihove izvedbe su virtuozne, strastvene i kreativne, osjećajne i poletne, dinamički ekspresivne, gotovo zabavne u najboljem smislu te riječi; ukratko – u  savršenom su međusobnom skladu i dosluhu. Njihov diskografski prvijenac Scaramouche ukusno je opremljen dvojezičnim stručnim i zanimljivim tekstovima koje sami potpisuju i fotografijama Damila Kalogjere. Za izvrsnu kvalitetu snimki odgovoran je ton majstor, glazbeni producent, editing i mastering – Pero Mihojević. Snimljen je 2016. u Zagrebu i 2019. u Dubrovniku u nakladi tvrtke VoxPrimus (Prvi glas d.o.o.). A&R i direktorica produkcije je Sanda Vojković.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 13. ožujka 2021. 

Piše:

Višnja
Požgaj