Pitka melodika putujuće flaute

Alfi Kabiljo: CD album Putujuća flauta, Cantusa d.o.o., 2020.

 • Bogat i raznovrstan skladateljski opus svestranog glazbenika međunarodnog ugleda Alfija Kabilja (Zagreb, 22. prosinca 1935.) sadrži između ostalog i nagradama ovjenčana djela poput mjuzikla Jalta, Jalta i Tko pjeva zlo ne misli, zatim filmsku i scensku glazbu, zabavne melodije i šansone (Parkovi, Balalajke, Tvoja zemlja…). Treba spomenuti i operu Casanova u Istri, kao i velebno orkestralno djelo Vatra i voda za G.F. Händela (simfonijski omaž  skladan na narudžbu HRT-a za EBU kao predstavnika Hrvatske u povodu proslave 200. godišnjice smrti baroknog majstora). Tu je i znatan broj komornih skladbi koje umjetnici rado izvode, a često ih i naručuju od omiljenog autora.

  Pisao je za različite instrumente i glasove te raznovrsne komorne sastave, no istaknuto mjesto ipak pripada omiljenoj mu flauti i njezinoj sjajnoj  interpretatorici Renati Penezić. Ta najistaknutija hrvatska flautistica i pedagoginja aktivna je ne samo kao solistica Zagrebačke filharmonije i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, nego je razvila i intenzivnu samostalnu karijeru, ali se ističe i kao članica ansambla Musica Viva i Zagrebačkog ansambla flauta, čija je jedna od utemeljiteljica. Stoga je razumljivo što je Alfi Kabiljo u njezinom vrhunskom umijeću nalazio inspiraciju za svoje skladbe.  Među tim djelima ističe se ciklus od tri suite pod naslovom Putujuća flauta. Radi se o devetnaest naslova koji su nastajali u razdoblju od 2005. do 2019. i sada su objavljeni na CD-u u nakladi Cantusa d.o.o. Predstavila ga je autorica teksta Jagoda Martinčević 25. siječnja u dvorani HDS-a u razgovoru sa skladateljem i uz živu reprodukciju nekoliko snimljenih naslova iz prve suite u izvedbi Renate Penezić i pijanistice Katarine Krpan.

  Kao strastveni svjetski putnik, Kabiljo svojom glazbom u društvu Renate posjećuje zanimljiva i muzički inspirativna mjesta kao što su svjetske metropole  Jeruzalem, Buenos Aires, Beč, Šangaj, Pariz, Rio de Janeiro, New York, Budimpešta, Venecija, Helsinki, Istambul, Prag, Kopenhagen i Sankt Peterburg. Na tom putu nalazi se i manji bjeloruski gradić Vitebsk u kojem se rodio veliki slikar Mark Chagall, ali i nekoliko  prelijepih hrvatskih destinacija poput Zagreba, Starog Grada na otoku Hvaru ili Raba.

  Neke motive inspirirane vlastitim uspomenama i umijećem virtuozne flautistice Kabiljo je posudio iz svojih ranijih djela poput mjuzikla Tko pjeva, zlo ne misli ili Kralj je gol, te iz TV-serije Nikola Tesla. No, koristi  i karakteristične ambijentalne teme u inspirativnom, živom i majstorski oblikovanom skladateljskom izričaju za omiljeni mu milozvučni instrument. Pritom dolaze do izražaja razni stilovi i različite tehnike sviranja kao i efekti, ali nadasve prevladava pitka melodika, toliko važan i privlačan adut skladateljeva stila.  Valja dodati da je prva suita Putujuće flaute snimljena 2005. u suradnji s pijanisticom Katarinom Krpan, a druga i treća 2019. u suradnji s pijanisticom  Zrinkom Ivančić Cikojević. Spomenimo još glazbenog producenta i tonskog majstora Petka Kantardžijeva - Mlinca (prva suita) te producenticu Margaretu Mihalić i tonskog majstora Bernarda Mihalića (druga i treća suita).

  Editing, Mix i Mastering: Tonski studio Podmornica
  Likovno oblikovanje: Emil Šimik, Econik d.o.o.
  Urednica: Marija Saraga

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 19. veljače 2020.

Piše:

Višnja
Požgaj