Koncert vrijedan pažnje publike i izdavača

Marijan Đuzel, klavir: Virtuoso Collection - Live CD

  • Izdavačka kuća Croatia Records prvi put je objavila živu snimku  solističkog recitala klasične glazbe i time otvorila novi ciklus Virtuoso Collection – Live. Radi se  o uspješnom koncertu koji je mladi pijanist Marijan Đuzel održao 8. veljače 2018. u Hrvatskom glazbenom zavodu s nadasve zahtjevnim  sadržajem i respektabilnom izvedbom na klaviru Steinway, što je zavrijedilo  pažnju publike i izdavača i bit će jedna od važnih karika za promociju umjetnika. Program sadrži Sonatu u B-duru, op. 106 Ludwiga van Beethovena (Allegro- Scherzo - Adagio sostenuto – Largo - Allegro risoluto), Tri etide, op. 18 Bele Bartóka (Allegro molto - Andante sostenuto - Rubato), Melodiju (Hommage `a Bartók) Davorina Kempfa, Toccatu u C-duru, op. 7 Roberta Schumanna i izbor  od šest skladbi iz ciklusa Bunte Blätter, op. 99 Roberta Schumanna (Nichtschnell – Sehrrasch – Frisch – Ziemlichlangsam – Preludium - Geschwindmarsch) u ukupnom trajanju od 1:15:49 minuta.

    Marijan Đuzel rođen je 1990. u Imotskom, gdje je u glazbenoj školi stekao osnovno glazbeno obrazovanje u disciplini klavir i rog. Klavir je nastavio učiti u srednjoj glazbenoj školi u Splitu u razredu Kosovke Čudine, a potom na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, gdje je studirao i diplomirao u razredu Đorđa Stanettija. U sklopu Erasmus programa razmjene studenata pohađao je i bečki  Universität für Musik und darstellende Kunst u klasi Jana Jiračeka von Armina, a na poziv Dubravke Tomšić studirao je u njezinoj klasi na Muzičkoj akademiji u Ljubljani te se usavršavao i u Bruxellesu kod Aleksandra Mađara. Osvojio je više prestižnih nagrada na raznim natjecanjima u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Samoboru i Beču, te nastupao uz vodeće orkestre u Hrvatskoj.    Podsjetimo da je 2008. bio apsolutni pobjednik Natjecanja Zlatko Grgošević i prvonagrađeni na Natjecanju Mladi virtuozi, te osvojio Grand Prix Lions kluba iz Rijeke. 2009. osvojio je drugu nagradu (prva nije dodijeljena) na natjecanju EPTA-e. Godinu dana kasnije osvaja i nagradu na Natjecanju Ferdo Livadić te Nagradu Darko Lukić. Na 14. Međunarodnom pijanističkom natjecanju Beethoven u Beču 2013. između 259 kandidata plasirao se u polufinale u društvu trinaest najboljih natjecatelja. Osim u domovini, recitale je održao  u Austriji, Belgiji, Italiji i Njemačkoj. Tijekom studija primio je Dekanovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu za uspješnu izvedbu 5. Koncerta za klavir i orkestar Ludwiga van Beethovena, koji je 2012. izveo uz Zagrebačku filharmoniju.

    Tonsku snimku tog iznimnog koncerta, održanog 8. veljače 2018., koji se našao na CD-u Croatia Recordsa Virtuoso Collection – Live, potpisuje Marko Pletikosa, a urednica dvojezičnog izdanja je Bosiljka Perić Kempf. Za likovno oblikovanje, uz fotografije Vedrana Raosa, Samuela Giattija i Emice Elveđi,  zaslužni su Artwork Design: Bachrach&Krištofić, a u ime izdavača kreativna direktorica Nikolina Mazalin i direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac.

    © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 10. lipnja 2019.

Piše:

Višnja
Požgaj