Bogat program i regionalna suradnja

28. Svečanosti Pasionske baštine, Zagreb, 6. - 17. travnja 2019. • Prvo gostovanje Zbora Muzičke akademije u Sarajevu u sklopu raznovrsnog programa ovogodišnjih svečanosti Pasionske baštine bila je vrijedna inicijativa međurepubličke suradnje s privlačnim prigodnim programom iz opusa francuskog skladatelja Gabriela Fauréa (1845-1924), koji je privukao dosta znatiželjne publike u Crkvu sv. Petra. Na početku je izvedena Mala misa za troglasni ženski zbor i sopran uz orgulje, kao uvod u znameniti majstorov Requiem op. 48  za mješoviti zbor, soliste i orkestar, koji su u ovoj prigodi zamijenili orgulje. Na prijenosnim orguljama u obje skladbe svirao je prof. sarajevske Muzičke akademije Fuad Šetić, a dirigirala je Alma Aganspahić, asistentica na Odsjeku za zborsko dirigiranje na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, pod mentorstvom od ove godine gostujuće profesorice Jasenke Ostojić iz Zagreba.

  Vokalni solisti bili su studenti sarajevskog Odsjeka za solo-pjevanje. U Maloj misi bila je to nedovoljno izražajna i još neiskusna sopranistica Hana Salihović, 2. godina, a u Reqiemu bariton Erol Ramadanović, 5. godina, ali i dječji sopran Noa Jugo, daroviti učenik trećeg razreda Osnovne muzičke škole Mladen Pozajić, koji je bojažljivo, uz naglašenu tremu, bez dovoljno sigurnosti ali čisto otpjevao solističku dionicu u stavku Pie Jesu. Bariton Erol Ramadanović bio je nešto uspješniji, naročito u stavku Libera me.  Zbor Muzičke akademije u Sarajevu ima dugu tradiciju, koju su njegovali ugledni dirigenti poput Mladena Pozajića, Miroslava Homena i Čestimira Dušeka, te profesora emeritusa Rešada Arnautovića i konačno njegove učenice i suradnice, više asistentice Alme Aganspahić, koja je 2010. diplomirala Zborsko dirigiranje u njegovom razredu, a od 2014. dirigira renomiranim sarajevskim inter-religijskim Zborom Pontanima. Ujedno je i aktivna članica Udruženja BellArte, kao i članica Instituta za suvremenu muzičku djelatnost INSAM. Dirigirala je mnogim ansamblima i opernim kućama u BiH i u inozemstvu, te stekla dragocjeno iskustvo koje je došlo do izražaja i na ovom nastupu.

  Zbor je bio dobro pripremljen te je uglavnom zvučao čisto, stilski primjereno i skladno, napose u nevelikom ali popularnom malom Requiemu, toj dirljivoj i nježnoj glazbi dubokih religioznih osjećaja, smirenoj i blagoj, bez apokaliptičkih strahota koje primjerice nalazimo u istoimenim djelima Berlioza ili Verdija. Izdvojili bismo stavak Sanctus, te  već spomenuti Libera me,  koji je ponovljen u dodatku, ali ovaj put pod ravnanjem također studenta fra Emanuela Josića, člana Zbora Muzičke akademije, pa je i njemu pružena mala prilika da pokaže svoje sposobnosti. Dodajmo da će taj program Zbor Muzičke akademije iz Sarajeva uskoro izvesti i na otvorenju renomiranog festivala Majske muzičke svečanosti.

  Program:
  Gabriel Fauré:
   Requiem Op. 48, Messe basse

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 23. travnja 2019.

   

                                     

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo