Sjećanje na Milku Trninu

Udruga poklonika Milke Trnine, Muzička akademija 19. prosinca 2018. • Tradicionalni godišnji koncert studenata solo-pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, kojim se slavi rođendan Milke Trnine, ove je godine obilježio trostruku obljetnicu: 155. rođendan velike hrvatske i svjetske operne primadone Milke Trnine (19. 12. 1863 - 18. 5. 1941), 60. obljetnicu Nagrade i Diplome Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika i 15. obljetnicu postojanja Udruge poklonika Milke Trnine. Bio je to reprezentativan koncert u suradnji sa studentima i njihovim profesoricama Martinom Gojčeta Silić, Snježanom Bujanović Stanislav, Cynthiom Hansell Bakić i Miljenkom Grđan, te umjetničkom savjetnicom Evom Kirchmayer Bilić, koja je pratila na klaviru većinu izvođača.

  Koncert je održan u dobro posjećenoj Dvorani Lhotka Muzičke akademije uz uvodnu riječ dr. sc. Zdenke Weber, predsjednice Udruge. Predstavio je dvanaestak studenata od prve do pete godine, uključujući i dvoje studenata klavira Eneja Blažeka i Helenu Herman, koji su ih pratili uz savjetništvo iskusne Eve Kirchmayer Bilić. Najpoznatije operne arije i duete iz pera Mozarta, Rossinija, Bellinija, Mascagnija, Puccinija i Offenbacha mladi su pjevači većinom izveli na visokoj tehničkoj i umjetničkoj razini, pokazavši velik glasovni potencijal, muzikalnost i sugestivnost interpretacije.  Mozartovu ariju Don Ottavia Dalla sua pace iz opere Don Giovanni otpjevao je tenor Roko Radovan, student 1. godine iz razreda Martine Gojčeta Silić. Čuli smo i dvije arije Gioachina Rossinija: ariju La colunnia iz opere Seviljski brijač u ponešto tehnički nedorađenoj izvedbi bas-baritona Borisa Beusa, studenta 2. godine iz razreda Cynthie Habsell Bakić i ariju Elene Oh mattutini albori iz opere La donna del lago u ipak zrelijoj interpretaciji sopranistice Ivane Miletić, studentice 5. godine iz razreda Miljenke Grđan. Duet Norme i Adalgise Mira o Norma iz opere Norma Vincenza Bellinija otpjevale su sopranistica Darija Auguštan i mezzosopranistica Emilia Rukavina, studentice 4. i 3. godine iz razreda Martine Gojčeta Silić i Snježane Bujanović Stanislav.

  Vrhunac večeri bila su dva ulomka iz opere Cavalleria rusticana Pietra Mascagnija u izvedbi sopranistice Natalije Kralj i tenora Mateja Predojevića -  studenata 5. godine iz razreda Martine Gojčeta Silić. Bila je to prvo arija Sntuzze Voilo sapete, o mamma, a potom i potresni duet Santuzze i Turidua Tu qui, Santuzza u vrlo emotivnoj i sugestivnoj izvedbi popraćenoj dojmljivim scenskim pokretom. Pred kraj programa ponovno smo čuli dvije izvrsne sopranistice. Darija Auguštan izvela je ariju Liu Signore, ascolta iz opere Turandot Giacoma Puccinija, a Ivana Miletić i altistica Maja Sremec otpjevale su Barcarollu (duet  Giuliette i Nicklaussa) iz opere Hoffmanove priče Jacquesa Offenbacha.  Taj vrlo lijep i zahtjevan program. upriličen u čast velikoj Milki Trnini, pokazao je da na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji stasa izvrsna klasa solo- pjevača u odličnim pedagoškim rukama, od koje možemo mnogo očekivati na našim i inim opernim pozornicama. Poželimo im puno uspjeha i sreće na tom lijepom, ali nimalo lakom putu!


  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 7. siječnja 2019.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike