Tehnička perfekcija

Gala koncert i svečana dodjela 31. Nagrade Ivo Vuljević čembalistu Franji Biliću, HAZU, 8. prosinca 2018. • Tradicionalna Nagrada Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević ranijih se godina dodjeljivala u sklopu proslave Dana dvorane Lisinski 29. prosinca. Ove godine, prvi puta je ta svečanost održana u atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, zahvaljujući inicijativi potpredsjednika HAZU - akademika i skladatelja Frane Paraća. Nakon uvodne riječi predsjednika HAZU - akademika Zvonka Kusića, uslijedilo je proglašenje dobitnika Nagrade za 2018. - čembalista Franje Bilića. Nagradu - koja se sastoji od diplome, novčanog iznosa i koncerta, dobitniku je uručio predsjednik Hrvatske glazbene mladeži i predsjednik žirija - maestro Tonči Bilić, uz opširno obrazloženje Ocjenjivačkog suda (Naima Balić, Tonči Bilić, Petra Pavić, Mislav Pavlin i Berislav Šipuš), iz kojeg izdvajamo:

  „…Franjo Bilić ima samo 24 godine, a već je savio respektabilni krug oko glazbe, zahvativši je na način koji pokazuje istinsku dubinu njegova zanimanja. Bavi se glazbom od djetinjstva, pjeva u zborovima kao solist dječački sopran, uči klavir, a zanima ga i komorna glazba, pritom ne zanemaruje ni teorijske predmete, potom studira čembalo, ali i dirigiranje, a pomalo se bavi i skladanjem, što se doimlje prirodnom posljedicom širokog luka u kojem se dosad posvetio svijetu glazbe… Međutim, po svemu što je dosad postigao, čini se da je čembalo središte njegova glazbeničkog izraza… Ocjenjivački sud je upozorio na  njegov raskošni talent, od muzikalnog vođenja svake fraze do ritmičke pregnantnosti, formalne preglednosti, do maštovite agogičke raznolikosti i tehničke perfekcije… Posebno je za Franju Bilića uspješna bila 2018. godina. Osim što je diplomirao, osvojio je i 2. nagradu na Prix Annelie de Man u Amsterdamu, jedinom međunarodnom natjecanju za suvremenu čembalističku literaturu, što pokazuje širinu Bilićeva zanimanja s obzirom na epohe i stilove. Jedan ovogodišnji pothvat, međutim nadmašuje sve što je Franjo Bilić dosad postigao - a postigao je mnogo. Riječ je o izvedbi Goldberg varijacija Johanna Sebastiana Bacha 16. travnja ove godine u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog na recitalu, koji je svirao kao dobitnik glavne nagrade na Tribini Darko Lukić. Ta je izvedba očitovala zrelost interpreta, sposobnost poniranja u složene sastavnice Bachovih duhovnih obzora, ali i visoki stupanj virtuozne spremnosti i za najsloženije zahvate…“.  Franjo Bilić je prve poduke čembala dobio od prof. Višnje Mažuran, a  diplomirao je u razredu prof. Pavla Mašića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Zanimljivo je da je bio prvi student u Hrvatskoj koji je diplomski ispit odsvirao na klavikordu, virginalu i dva čembala, kako bi bio dosljedan stilu pojedine glazbene epohe te približio publici različite mogućnosti pojedinih instrumenata. Stoga je bila zapažena i obrana njegova diplomskog rada s temom Sviranje klavikorda kao preduvjet kvalitetnijeg sviranja klavira, čembala i orgulja. Osvojio je nekoliko nagrada, održao brojne koncerte u više europskih država te se i dalje usavršava i napreduje na svim područjima kojima se bavi. Nagrada Ivo Vuljević uključuje i nastup koji će se održati na idućoj dodjeli ove nagrade dogodine, kao što je i ovom prilikom nastupio prošlogodišnji laureat - violinist Luka Ljubas.

  Podsjetimo da je ovaj darovit mladi violinist rođen 1996. u Beču, u hrvatsko-japanskoj obitelji glazbenika i da je bio je prvi Hrvat koji je u četrdesetogodišnjoj povijesti Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml osvojio prvu nagradu i sve posebne nagrade. Učenik je Glazbenog sveučilišta u Beču u razredu Gerharda Schulza i dobitnik još nekoliko nagrada na međunarodnim natjecanjima. Svoje je umijeće i ljepotu tona potvrdio odličnim nastupom uz Zagrebačke soliste u virtuoznoj skladbi za violinu i orkestar Zigeunerweisen, op. 20 Pabla de Sarasatea. Iako od 2014. godine Luka Ljubas svira na vrijednoj staroj violini Giovannija Guadagninija, koju je dobio od Londonske  glazbene kuće Beare Violin Society na neograničeno korištenje, u ovoj prigodi imao je zadovoljstvo ljubaznošću HAZU-a svirati na dragocjenoj Guarnerijevoj violini King, pohranjenoj u dobro zaštićenom trezoru HAZU. Violina je dar znamenitog hrvatskog violinista Zlatka Balokovića HAZU-u. Vrijedi 8 milijuna eura i rijetko se (samo pet puta godišnje) iznosi i posuđuje iznimnim umjetnicima uz veliko osiguranje. Na raspolaganju imaju tek nekoliko sati da se priviknu na specifični instrument drugačijih karakteristika, ali Luki je to uspjelo i očarao je mnogobrojnu publiku.

  Upečatljiv nastup Luke Ljubasa bio je uokviren s još dvije popularne skladbe za gudački orkestar - Pintarichianom Borisa Papandopula i Rumunjskim plesovima Bele Bartoka.

  Program:
  Boris Papandopulo: Pintarichiana 
  Pablo de Sarasate: Zigeunerweisen
  Bela Bartok: Rumunjski plesovi za gudački orkestar, Sz.56 BB 68

   © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 17. prosinca 2018.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike