Odlična izvedba reprezentativnog programa

Ciklus Lisinski subotom, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, dir. Miran Vaupotić; Hrvatski orkestar harfi Tisuću žica i gosti, 24. ožujka 2018. • Popularni ciklus Lisinski subotom ugostio je 24. ožujka Hrvatski orkestar harfi Tisuću žica, koji je 2008. osnovala ugledna hrvatska harfistica Marija Mlinar. Kao umjetnička voditeljica tog jedinstvenog ansambla u svjetskim razmjerima, Marija Mlinar je tijekom proteklog desetljeća uvelike popularizirala  harfu kao instrument dostojan veće pažnje. Uz dugogodišnji status solo-harfistice Simfonijskog orkestra HRT-a i pedagoški rad na Muzičkoj akademiji u Zagrebu sve do umirovljenja, Marija Mlinar održala je niz solističkih, komornih, edukativnih i humanitarnih koncerata. Surađivala je s mnogobrojnim uglednim dirigentima i umjetnicima, izdala dva nosača zvuka, a kao članica Trija Lidije Bajuk dobila nagradu Porin. Svojim orkestrom harfi publici je nastojala približiti taj instrument duge povijesti i pažljivim izborom programa - od najpoznatijih  klasičnih do zabavnih djela, najčešće u vlastitim i kod nas prvim aranžmanima za harfu.

  Nakon skromnih početaka - najprije u Maloj dvorani Lisinski, orkestar je s vremenom narastao i brojčano varira prema potrebi programa. Članovi su različite dobi - od studenata do umirovljenika iz cijele Hrvatske, a povremeno i iz Slovenije i Italije. To se očitovalo i na slavljeničkom koncertu sa 15 prekrasnih instrumenata koji su krasili veliku pozornicu dvorane Lisinski, a na kojima je umijeće i sklad zajedničkog muziciranja pokazalo 14 harfistica i samo (za sada) jedan ali vrijedan i perspektivan mladi harfist - Brin Bernatović, student 2. godine harfe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Diane Grubišić Ćiković. Vrlo je lijepo  izveo  Impromptu e Caprice za harfu-solo Gabriela Piernéa.

  U prvom dijelu koncerta predstavljene su dvije skladbe hrvatskih autora. Nešto lijepo za harfu i gudače Tomislava Uhlika izvela je Mirjam Lučev Debanić, a Koncertantnu muziku (I Malo dodekafonije, II Malo romantike, III Malo moderne, IV Malo folklora) za flautu, harfu, vibrafon i gudački orkestar s udaraljkama Borisa Papandopula čuli smo u izvedbi Tamare Coha Mandić, Diane Grubišić Ćiković i Ivane Kuljerić Bilić. U odličnoj izvedbi reprezentativnog  programa sudjelovali su članovi Simfonijskog orkestra HRT-a pod ravnanjem Mirana Vaupotića.  Drugi dio koncerta bio je ležernijeg karaktera. Hrvatski orkestar harfi Tisuću žica u 12 kraćih točaka predstavio je pretežito popularnu glazbu iz opusa Nancy Gustavson, Paula Simona, Jacquesa Offenbacha, Felixa Mendelssohna, Andrewa Lloyda Webbera i Richarda Rodgersa. Većinu aranžmana za harfe  potpisuje  Diana Grubišić Ćiković, koja je nastupila ne samo kao solistica nego i u harfističkom Triju Ćiković zajedno s kćerima Martom i Veronikom (Bernard Andres: Ragtime iz Jazzy suite). Među gostima bile su i dvije pjevačice. Sopranistica Lidija Horvat Dunjko usrdno je i s toplinom otpjevala Uhlikovu popijevku Vse se okreće uz pratnju Marije Mlinar na harfi. Posebno iznenađenje bio je nastup sjajne Tanje Vogrin, ugledne slovenske mezzosopranistice i harfistice koja je izvela tri skladbe rane glazbe lijepim glasom i povijesno obaviještenom interpretacijom uz vlastitu pratnju na trorednoj baroknoj harfi, što je njezina specijalnost. Bile su to dvije skladbe za glas i harfu Sigismonda d´Indie i još jedna za solo-harfu Giovannija de Macquea. Publika je sjajno reagirala, nagradivši Hrvatski orkestar harfi Tisuću žica ovacijama, izmamivši još dva dodatka.

  Program:

  Tomislav Uhlik: 
  Nešto lijepo za harfu i gudače
  Boris Papandopulo: Koncertantna muzika za flautu, harfu, vibrafon i gudački orkestar s udaraljkama
  Nancy Gustavson: Great Day
  engleska tradicionalna / Paul Simon (obr. Diana Grubišić Ćiković): Scarborough Fair
  Sigismondo d'India: Torna il sereno Zefiro
  Giovanni de Macque: Seconde Stravaganze
  Sigismondo d'India: Lagrimate occhi miei
  Jacques Offenbach (obr. Diana Grubišić Ćiković): Barcarolle iz opere Hoffmannove priče
  Gabriel Pierné: Impromptu caprice, op. 9, za harfu solo
  Felix Mendelssohnn (obr. Carlos Salzedo): Na krilima pjesme,op. 34 br.2
  Tomislav Uhlik: Vse se okreče
  Bernard Andrés: Ragtime iz suite Jazzy 
  Andrew Lloyd Webber (obr. Diana Grubišić Ćiković): Memory iz mjuzikla Cats
  Richard Rodgers (obr. Diana Grubišić Ćiković): The Sound of Musicpotpourri(Moje pjesme, moji snovi)

  © Višnja Požgaj KLASIKA.hr, 2. travnja 2018.


   

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike