Gitaristički boom

Ljetna scena Amadeo, koncerti Srđana Bulata i Kvarteta gitara • U bogatoj i raznovrsnoj ljetnoj ponudi 18. Scene Amadeo gitari je pripalo posebno mjesto - kako u solističkom, tako i u komornom izdanju s nekoliko koncerata ozbiljnog, ali i ležernijeg stila. Obratit ćemo posebnu pažnju na dva ozbiljna koncerta u srpnju na kojima su nastupili redom najbolji gitaristi iz znamenite škole prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, koji su se usavršavali u inozemstvu, osvajali prestižne nagrade na međunarodnim natjecanjima i puno nastupali kao solisti i komorni glazbenici diljem svijeta.

  U Atriju Hrvatskog prirodoslovnog muzeja na Gornjem gradu, stalnoj sceni Amadea za lijepa vremena (alternativni prostor bio je Muzej Mimara), 19. srpnja se prvi put predstavio Splićanin Srđan Bulat (1986). Njegov solistički recital pokazao je najljepše tekovine dviju vrhunskih škola - zagrebačke i londonske, oplemenjene tonskom ljepotom, muzikalnošću i naročitim osjećajem za suptilnost fraze i profinjenu dinamiku. Birani program podcrtao je umjetnikovu želju da publici pruži vrhunsku glazbu za sanjarenje stranih i hrvatskih autora.

  Srđan Bulat posvetio se naime sustavnom izvođenju i predstavljanju djela hrvatskih autora u domovini i inozemstvu, što itekako pridonosi promidžbi hrvatske glazbe diljem svijeta i za svaku je pohvalu. Uostalom, ta je njegova sklonost i ambicija rezultirala postdiplomskim radom kod prof. Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu na temu suvremene hrvatske glazbe za gitaru. Tako je i u program ovog recitala uvrstio Tri trubadurske (Sjeta - Sonet -Svečanost) Stjepana Šuleka kojim je otvorio koncert, završio ga je s Ciacconom Zorana Juranića, a za dodatak je odabrao Nocturno Slavka Fumića.

  Središnji dio koncerta predstavio je pak najljepše skladbe za gitaru svjetske literature 19. i 20. stoljeća. Bile su to redom vrhunske izvedbe Etide br. 8 u G-duru Giulija Regondija, Capricho arabe Francisca Tarrege, Asturias i Mallorca Isaaca Albeniza i skladba En los Trigales Joaquina Rodriga. Spomenimo da se te skladbe između ostalog nalaze na CD-u u izdanju Naxosa, na kojem je zabilježen Bulatov recital u sklopu međunarodnog natjecanja gitare Tarrega  2011. na kojem je osvojio Prvu nagradu. Kvaliteti tona na ovom recitalu na Sceni Amadeo pridonio je i kvalitetan instrument iz radionice vrsnog hrvatskog graditelja gitare – majstora Želimira Severa.

  Nekoliko dana kasnije - 23. srpnja, ljubitelji gitare mogli su uživati u još jednom iznimnom koncertu - koncertu Kvarteta gitara u sastavu  Petrit Çeku (Prizren), Zoran Dukić (Zagreb), Maroje Brčić (Dubrovik) i Tvrtko Sarić (Gospić). Dobri prijatelji i suradnici u raznim situacijama i kombinacijama na koncertima gitarističkih komornih sastava priredili su zanimljiv i kvalitetan program u kojem je prvenstveno došla do izražaja njihova vještina, virtuoznost, temperament i muzikalnost, ali i uživanje u skladnom i zanosnom zajedničkom muziciranju. Odabir programa pružio je mogućnost dodatnih efekata, poput primjerice upotrebe kastanjeta ili dlanova lupkanjem o korpus instrumenta radi intenziviranja ritma i živosti interpretacije, što je oduševilo mnogobrojnu publiku i izmamilo dodatak.

  Bilo je tu izvorno pisanih skladbi za gitare, poput tri stavka iz ciklusa Estampas (Bailando Un Fandango Charro – Remanso – Juegos Infantiles) za kvartet gitara Federica Morena Torrobe ili skladbe Jongo za duo gitara Paula Bellinatija, ali i dvaju hrvatskih skladatelja - Berislava Šipuša (Uspavanka za San Roa, pticu ljubavi za duo gitara) i Viktorije Čop ( Meditacija i Gambolero za kvartet gitara). Čuli smo i vrlo dobre obrade: Fandango za kvartet gitara Luigija Boccherinija u obradi Jeremyja Sparksa, Panamu za preminulu infantkinju Maurica Ravela u obradi Darka Petrinjaka za trio gitara, Evocacion i Rumores de la Caleta Isaaca Albeniza u obradi Miguela Llobeta za duo gitara, Ples susjeda iz baleta  Trorogi šešir i Ples br.1 iz opere La Vida  Breve Manuela de Falle u obradi Darka Petrinjaka za trio gitara i na kraju Concerto para Quinteto u obradi Thomasa Fellowa za kvartet gitara.

  Spomenimo još da Scena Amadeo u kolovozu pauzira sve do 30. i 31. kolovoza, kada će se održati dva koncerta Matije Dedića i prijatelja. Gosti na prvom koncertu bit će Merima Ključo, Lidija Bajuk i Sara Renar, a na drugom Matej Meštrović, Tedi Spalato i Kristijan Beluhan.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 2. kolovoza 2017.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike