Europsko blic-putovanje

CD: Edmund Andler-Borić, Orgulje sisačke biskupije – Sela, Croatia Records, 2015.

  • Edmund Andler-Borić, Orgulje sisačke biskupije – Sela, Croatia Records, 2015.U potrazi za blagom graditelja orgulja u Hrvatskoj, Edmund Andler-Borić je na svom pohodu za tvrtku Croatia Records na nosaču zvuka zabilježio i dušu obnovljenog instrumenta u Selima, na orguljama Crkve sv. Marije Magdalene sisačke biskupije koje je godine 1777. izgradio majstor Franciscus Jenechek. Na obogaćenoj orguljaškoj sceni posljednjih decenija i Edmund Andler-Borić je našao istaknuto i cijenjeno mjesto za svoje projekte. Rođeni Zadran studirao je klavir i orgulje u Zagrebu, a orguljaško umijeće usavršavao je u majstorskim klasama uglednih inozemnih profesora-orguljaša. Godine 1999. bio je apsolutni pobjednik Drugog orguljaškog natjecanja Franjo Dugan, a 2010. godine je na istom natjecanju dobio nagradu za doprinos očuvanju i promociji hrvatske orguljaške baštine kao i diskografku nagradu Porin za prvi solistički CD u izdanju Croatia Recordsa.

    U skladu sa svojom namjerenom šetnjom Europom krenuo je s predstavljanjem orgulja i orguljaštva u Hrvatskoj u domišljatoj kombinaciji s europskim skladateljima u istom razdoblju. Tako novi CD sadrži tri sonate nepoznatih autora koji su djelovali uglavnom u sklopu franjevačkih samostana i pisali kratke kompozicije koje su svojim nepatvorenim šarmom i stanovitom naivnošću jednostavnosti obogaćivale liturgiju.
    Edmund Andler-Borić, arhivska fotografija
    Slijedi i ljupko klasicističko pismo češkog skladatelja i orguljaša Jana Krtitela Kuchnara obogaćeno polifonijskim orguljaškim znanjem, te dvo ili trostavačne Sonate Baldassarea Galuppija izazite melodike, potom ozbiljnija Fuga Nijemca JohannaAdama Reickena i Preludiji slovačkog skladatelja Jana Franciscija. Malo ugodno  iznenađenje je Beethovenov Allegro iz Glazbene kutijice. Novo europsko putovanje Edmunda Andler-Borića završava  Pachelbelovom Ciacconom i Händelovom Sarabandom. Kratkim skladbama na orguljama u Selima zgodno smišljeno europsko blic-putovanje Edmunda Andler-Borića poučno oživljava vrijeme na razmeđi 18 i 19. stoljeća.

    © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 17. siječnja 2016.

Piše:

Maja
Stanetti