Reprezentativan izbor hrvatske glazbe

Svečani koncert Remek-djela hrvatske glazbe u povodu 70 godina postojanja Hrvatskog društva skladatelja, KD Vatroslav Lisinski, 19. studenoga 2015.

 • Ladarice i Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije, foto: Dario Njavro / HDS

  Članovi Hrvatskog društva skladatelja okupili su se već u popodnevnim satima 19. studenoga u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski na Svečanoj sjednici koju su otvorili predsjednik HDS-a akademik Zoran Juranić, tajnik Antun Tomislav Šaban i direktor ZAMP-a Nenad Marčec. Govorilo se o proteklih sedam desetljeća Društva koje je unatoč povremenim poteškoćama opstalo, razvijalo se i izborilo za dignitet glazbenih kreativaca svih žanrova, od klasike do rocka, ali i muzikologa i glazbenih pisaca. HDS i danas njeguje tradicionalne manifestacije poput Muzičkog biennala, Glazbene tribine u Opatiji i Zagreb festa, dok izdavačka kuća Cantus brine o notnim i diskografskim izdanjima, zajedno s Cantus Ansamblom čija je dragocjena misija izvođenje i promicanje novih hrvatskih djela diljem svijeta. Jedna od značajnih djelatnosti HDS-a je i zaštita autorskih prava (ZAMP) s pravedno raspodijeljenim prihodima autorima koji žive od glazbe, a raznim natječajima stimulira se glazbeno stvaralaštvo, dok nagrade priznaju njihovu vrijednost.
  Nagrađeni s nagradama, foto: Dario Njavro / HDS
  U toj svečanoj prigodi dodijeljene su nagrade za 2014. godinu, koje nose imena najznačajnijih hrvatskih skladatelja i muzikologa prošlih vremena. Nagrada Vatroslav Lisinski za svekoliki doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu dodijeljena je mladom riječkom pijanistu Goranu Filipecu za album objavljen pod etiketom uglednog međunarodnog nakladnika Naxos koji je u cijelosti posvećen integralnom klavirskom opusu hrvatskog skladatelja Ive Mačeka. Nagradu Josip Andreis za doprinos području muzikologije i glazbene publicistike dobila je dr. Vjera Katalinić za dvojezičnu knjigu Sorkočevići, dubrovački plemići i glazbenici u izdanju MIC-a KDZ. Nagrada Franjo Ksaver Kuhač za područje tradicijske glazbe dodijeljena je kantautorici i etnomuzikologinji Lidiji Bajuk za autorske te glazbeno-istraživalačke projekte na temelju glazbene baštine međimurskoga kraja.

  Nagrada Milivoj Körbler za autorsko stvaralaštvo na području popularne glazbe dodijeljena je Davoru Gopcu za pjesme na jubilarnom desetom albumu grupe Psihomodo pop Ćiribu ćiriba u izdanju diskografske kuće Dallas Records. Nagradu Boris Papandopulo za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe dobio je Ante Knešaurek za skladbu Mjesec za simfonijski orkestar, praizvedenu 6. studenog 2014. na otvaranju 51. glazbene tribine u Opatiji. Nagrada Miroslav Sedak Benčić za autorsko stvaralaštvo na području jazza pripala je Borni Šercaru za autorski projekt Jazziana Croatica. Nagrada Adalbert Marković za afirmaciju položaja skladatelja i autorskih prava dodijeljena je Miroslavu Drljači Rusu za sustavnu afirmaciju hrvatskog stvaralaštva u svojstvu glavnog glazbenog urednika Narodnog radija. U ime nagrađenih zahvalila se dr. Vjera Katalinić.
  Monika Cerovčec, Simfonijski orkestar i Zbor Hrvatske radiotelevizije i Tonči Bilić, foto: Dario Njavro / HDS
  Predstavljene su i dvije nove prigodne knjige HDS-a Kronika i Članovi urednice Erike Krpan, a na kraju sjednice premijerno je prikazan opširan dokumentarni film redatelja Tonija Volarića HDS – 70 godina. Uz prigodnu izložbu plakata u predvorju, u velikoj dvorani Lisinski održan je, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, svečani koncert Remek-djela hrvatske glazbe. Nakon pozdravne riječi predsjednika HDS-a, akademika Zorana Juranića, antologijska djela svih žanrova izveli su ansambli HRT-a s gostima.

  Tamburaški orkestar pod ravnanjem Siniše Leopolda, uz sudjelovanje pjevača Adama Končića i ansambl Ladarice, podsjetio je na Capriccio Adalberta Markovića, Slavonsku rapsodiju Julija Njikoša, popularnu pjesmu Zadnji fijaker Stjepana Mihaljinca na tekst Drage Britvića, glazbu iz TV-serije Gruntovčani Živana Cvitkovića u aranžmanu Tomislava Uhlika i temu iz crtanog filma Baltazar Tomislava Simovića. Jazz orkestrom HRT-a ravnao je Saša Nestorović. Sudjelovali su solisti Šimun Matišić i Marko Tolja, a izvedene su skladbe Zagreb 900 Miljenka Prohaske, Epitaf Boška Petrovića (arr. Luka Žužić) te pjesme Samo jednom se ljubi Ive Robića i Marija Kinela te Prolazi sve Ive Körblera i Stjepana Stanića (arr. Radan Bosner).
  Marko Tolja, Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije i Saša Nestorović, foto: Dario Njavro / HDS
  Najveći dio programa pripao je Simfonijskom orkestru i Zboru HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića, a solisti su bili sopranistica Monika Cerovčec, bariton Miroslav Živković i trubač Dario Teskera. Mješoviti zbor je izveo Kolo bola Stanka Horvata na tekst Maka Dizdara, Danicu (iz ciklusa Krijes planine) Ivana Brkanovića i Ubu Marka Ruždjaka. U nastavku smo nakon predigre operi Amfitrion Borisa Papandopula čuli i filmsku glazbu za Glembajeve Arsena Dedića, zatim prvi stavak iz Pop koncerta za trubu i orkestar Igora Kuljerića, Poskočicu iz Istarske suite Natka Devčića, ariju Daleko me biser mora naslovne junakinje iz operete Mala Floramye Ive Tijardovića i na kraju finale opere Morana Jakova Gotovca.

  Bio je to uistinu reprezentativan izbor nekih od najboljih stranica hrvatske glazbe, koji je potvrdio darovitost naših skladatelja i kojim je zahvaljujući odličnim izvedbama na visokoj profesionalnoj razini dostojno zaokružena proslava 70. obljetnice HDS-a. Ipak, ugodno je slušanje u nekim slučajevima (tamburaši i jazzisti) nažalost pokvario preglasan razglas. Barem onim ušima koje nisu navikle na takvu nepotrebnu i iritantnu buku! Slično se dogodilo i na službenom domjenku na kraju dana, uz promašeni nastup Gudačkog kvarteta Prelude, čije se sviranje izgubilo u kakofoniji bučnih glasova koji su nadjačali mlade umjetnice.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 2. prosinca 2015.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike