Maštovito skladateljsko pismo

CD: Spiritual, Marko Ruždjak, HDS Cantus, 2014.

  • CD: Spiritual , Marko Ruždjak, HDS Cantus, 2014.Osim autorskih CD-ova članova društva skladatelja na kojima izbor djela iz opusa nastoji biti stanovita zvučna skica za portret, Hrvatsko društvo skladatelja i Cantus su prerano preminulom Marku Ruždjaku (1946-2012) posmrtno objavili i novi tematski CD imenom Spiritual. Izdanje je nazvano po skladbi Spiritual iz 1983. godine pisanoj za četiri klarineta, instrumenta za kojega je i izobrazbom Marko Ruždjak bio posebno vezan.

    I možda taj izbor pruža još bolji uvid u Ruždjakov skladateljski svijet kojega slušatelji, osobito onih mlađih generacija, nekako posebno vole. Spiritual na osoben način čini diptih s kasnijom danas gotovo proročkom skladbom skladbom Moj i tvoj Libanon na stihove Halila Džubrana. I na novom CD-u su odreda skladbe koje odlikuje karakteristična ruždjakovska konciznost i bremenistost značenjima. Sve – Gemini, Spritual, Musette, Versus i Yours Sincerely – osim Après une lecture de Blake (Poslije čitanja Blakea), ne prelaze desetminutno trajanje.

    Na početku su blizanci Gemini za obou i klarinet (Dario Golčić, Davorin Brozić) koji ponavljaju zajedničke motive da bi se i oštro zavadili u čemu prednjači ritmički razvedenija zajedljivost oboe. Poema Vjenčanje raja i pakla svestranog Williama Blakea poseban je temelj za skladbu Après une lecture de Blake za samotni bas klarinet i udaraljke za jednoga izvođača (Davorin Brozić) koji u tom povećenom muzičkom čitanju poeme i silaska u pakao prijeteći izgovora Blakeov stih „Anđeo je rekao“. I poput primjerice Mog i tvog Libanona, Poslije čitanja Blakea nosi gestu posvećenosti teatru. Messiaenovski zov ptice oboe se u puhačkom triju Mussette ujedinjuje s prvotnom mirnoćom klarineta i nekom tužno-pjevnom linijom fagota.

    Skladba Stih (Versus) za mezzosopran i klarinet (Martina Gojčeta Silić i D. Brozić) je pravi dvoboj. Klarinet priča svoju priču sve do granice izdržljivosti u najvišem položaju, a slogovi bez značenja ali dobro znani – od ti-ta do ti-gi-di-gi-dam za agresivniji vokal dovode do radosnog brbljanja. Posljednja skladba Yours Sincerely na pomno koncipiranom autorskom albumu Marka Ružjaka iskrena je posveta solo klarinetu koji sam sa sobom (Brozić) ispituje povijesne običaje pisma za klarinet, iskustava suvremene glazbe, ali i tradiciolnalne glazbe nekih balkanskih odzvona. Od kvarteta klarineta za Spritual do sola Yours Sincerely cijeli je bogati svijet klarineta predstavljen maštovitim skladateljskim pismom koji u suradnji s odličnim izvođačima čini vrijedan tonski zapis.

    © Maja Stanetti, KLASIKA.hr, 27. studenoga 2015.

Piše:

Maja
Stanetti