Sakralna glazba

3. međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto, Dubrovnik, 26. kolovoza – 22. rujna 2015.: Uspješan početak

 • Otvaranje 3. međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto, foto: facebook

  Dubrovački simfonijski orkestar već treću godinu zaredom nakon završetka Dubrovačkih ljetnih igara organizira Međunarodni glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto, čime u to vrijeme postaje glavni nositelj glazbenog života Dubrovnika. Tim festivalom uspostavila se čvrsta suradnja između kulture i turizma, što je od važnosti za obje strane. Umjetnički direktor festivala je austrijski dirigent međunarodne karijere Christoph Campestrini koji je u suradnji s Umjetničkim vijećem Dubrovačkog simfonijskog orkestra koncipirao program, angažirao domaće i strane umjetnike kao soliste, a uprava Dubrovačkog simfonijskog orkestra angažirala je glazbenike za popunjavanje pojedinih orkestralnih dionica kod izvedbi složenijih djela.

  Festival je otvoren koncertom u Franjevačkoj crkvi Male braće na kojem su uz Dubrovački simfonijski orkestar i Akademski zbor Pro Musica – Zbor studenata glazbene umjetnosti iz Mostara pod ravnanjem Christopha Campestrinija nastupili mladi hrvatski vokalni umjetnici – sopranistica Nikolina Pinko Behrends, mezzosopranistica Janja Vuletić, tenor Domagoj Dorotić i bas-bariton Matija Meić. Na programu je bila sakralna glazba Antonia Vivaldija (Gloria, RV 589), Gustava Mahlera (Adagietto iz 5. simfonije) i Wolganga Amadeusa Mozarta (Laudate Dominum iz Vesperae solennes de Confessore (Svečane večernje molitve), KV 339 i Misa u C-duru, KV 317, 'Krunidbena').
  Dubrovački simfonijski orkestar, Akademski zbor Pro Musica – Zbor studenata glazbene umjetnosti iz Mostara i solisti Nikolina Pinko Behrends, Janja Vuletić, Domagoj Dorotić i Matija Meić, foot: facebook
  Nakon programa Večer filmske glazbe & Johann Strauss koji su u Atriju Kneževa dvora u petak 28. kolovoza priredili Dubrovački simfonijski orkestar i dirigent Christoph Campestrini, u istom je prostoru dan kasnije održan recital Ciganska duša na kojem je sopranistica Nikolina Pinko Behrends uz klavirsku pratnju Stefani Grbić i violinistice Đane Kahriman izvodila djela Antonína Dvořáka, Franza Lehára, Emmericha Kálmána, Camillea Saint-Saënsa, Georgesa Bizeta, Emila Cosetta i Borisa Papandopula.

  Osim koncerta otvaranja koji je održan u Franjevačkoj crkvi, program 3. međunarodnog glazbenog festivala Dubrovnik u pozno ljeto izvodi se u atriju Kneževa dvora u kojem su 1. rujna nastupili ugledni ruski violinisti Viktor Tretjakov i Nataša Likhopoi, s programom koji su sačinjavala djela Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Franza Schuberta. Dan kasnije pred prepunim atrijem Kneževa dvora uz violinista Aleksandera Gilmana nastupili su mladi solisti, polaznici violinske klase Viktora Tretjakova na Ljetnoj akademiji Laus u Dubrovniku, koji su pokazali vrsne edukativne rezultate i dokazali da su spremni zamijeniti starije kolege.

  © Ileana Grazio, KLASIKA.hr, 7. rujna 2015.

Piše:

Ileana
Grazio

kritike

...zabilježili smo