Od Bacha do Duartea

Ciklus komorne glazbe Koncertne direkcije Zagreb: Divna Šimatović, gitara, Muzej ua umjetnost i obrt, Zagreb, 17. veljače 2015.

  • Divna Šimatović, arhivska fotografija, foto: © Mirko CvjetkoSvečanost proslave 135. godišnjice Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu uveličala je svojim nastupom mlada gitaristica Divna Šimatović (Zagreb, 1994), studentica druge godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Darka Petrinjaka. Bio je to poklon Koncertne direkcije Zagreb u sklopu njezina Ciklusa komorne glazbe, jer Divna Šimatović je prošle godine osvojila nagradu KDZ na natjecanju Lions Grand Prix u Rijeci. Kako MUO među raznolikim aktivnostima njeguje i komorne koncertne večeri u svojem Atriju, bila je to prigoda da mnogobrojni uzvanici i publika uz prigodne govore o povijesti i aktivnostima MUO-a upoznaju i darovitu mladu umjetnicu koja je tijekom učenja gitare, najprije u Glazbenoj školi Pavla Markovca u razredu Xhevdeta Sahatxhije, osvojila više nagrada na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj i Hrvatskoj te održala niz koncerata i sudjelovala u emisijama HRT-a (Dobro jutro, Hrvatska i Majstori svirači).

    Kraći, ali zahtjevan i upečatljiv program dijelomice virtuoznih karakteristika počeo je Fugom iz Druge sonate u a-molu za violinu solo BWV 1003 Johanna Sebastiana Bacha (obrada za gitaru Valter Dešpalj), nastavljen Romantičnom sonatom (Sonata romántica) meksičkog skladatelja Manuela Poncea (1882-1948), a zaključen Andanteom španjolskog romantičara Juliána Arcasa (1832-1882) i Varijacijama na katalosnku pučku pjesmu engleskog skladatelja Johna Williama Duartea (1919-2004).

    Divna Šimatović ima sve preduvjete da se razvije u vrhunsku gitaristicu, vođenu odličnim pedagozima koji ustrajavaju na ljepoti tona i tehničkoj vještini te potiču njezinu urođenu muzikalnost i senzibilitet. Bit će zanimljivo pratiti njezino usavršavanje i dalje uspjehe na koncertnom i natjecateljskom planu. Podršku je s razlogom dobila i od zadovoljne publike.

    © Višnja Požgaj KLASIKA.hr, 28. veljače 2015.
    foto: © Mirko Cvjetko

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike