U novom ambijentu

12. sezona Ciklusa komorne glazbe Četiri godišnja doba Gudačkog kvarteta Rucner: Proljeće (Uskršnji koncert) gosti: Djevojački zbor Zvjezdice i dir. Zdravko Šljivac, Velika čitaonica Hrvatskog državnog arhiva, 29. travnja 2014 • Dvanaesta sezona Gudačkog kvarteta Rucner počela je 29. travnja u novom prostoru. Umjesto Hrvatskog glazbenog zavoda umjetnici će ubuduće nastupati u Velikoj čitaonici Hrvatskog državnog arhiva na Marulićevom trgu, reprezentativnom prostoru obnovljenom prije nekoliko godina, u dvorani koja može primiti do tristo posjetitelja. Ta je novost izazvala veliko zanimanje publike, koja je do posljednjeg mjesta ispunila vrlo lijep i što je naročito važno akustičan prostor, koji bi uz neke dodatne adaptacije mogao poslužiti i kao prihvatljiv koncertni prostor.

  Prema ustaljenom rasporedu ciklusa s četiri koncerta Proljeće, Ljeto, Jesen i Zima umjetnici su prvi ovosezonski koncert programski usmjerili na vrijeme Uskrsa. Violinistice Ivana Penić-Defar i Ana Paula Knapić Franković, violist Dragan Rucner i violončelistica Snježana Rucner ugostili su u drugom dijelu koncerta Djevojački zbor Zvjezdice i dirigenta Zdravka Šljivca. Na programu su bila djela starih majstora Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Josepha Haydna, te dvojice suvremenih hrvatskih autora Josipa Magdića i Tomislava Uhlika, redovitih gostiju repertoara Kvarteta Rucner.

  Za početak glazbenici su odabrali dvije antologijske i popularne skladbe za kvartet: Mozartov Divertimento u D-duru KV 136 i Haydnov Gudački kvartet, op. 3, br. 5 (Serenada). U njihovom solidnom i uigranom nastupu, posebno je bio impresivan stavak Andante cantabile iz Haydnove Serenade u izvrsnom solističkom tumačenju prve violine Ivane Penić-Defar uz pizzicato pratnju ostalih članova kvarteta.

  Dojmljive su bile i Uskršnje varijacije, op. 163 koje je Josip Magdić skladao ratne 1994. prema napjevu Uskrsnu Isus doista iz znamenite zbirke latinskih i hrvatskih crkvenih napjeva Cithara octochorda iz 1701. Autor je skladbu praizveo 3. travnja 1994. na obnovljenim i začudo neoštećenim Hefererovim orguljama u sarajevskoj katedrali, a 2007. je priredio i za gudački kvartet kao op. 163 b.

  Zajednički nastup Gudačkog kvarteta Rucner i proslavljenog Djevojačkog zbora Zvjezdice pod ravnanjem njihova voditelja i dirigenta Zdravka Šljivca počeo je prekrasnim koralom Jesus bleibet meine Freude iz Bachove kantate Herz und Mund und Tat und Leben, BWV 147 (iako bi izvedbi više odgovarao nešto mirniji tempo). Slijedio je popularni Mozartov motet Ave, verum corpus, KV 618, a na kraju su izvedene Tri uskršnje pjesme iz Međimurja (Kristuš nam je gori stal, Veseli se o Marija, Veseli dan nam je nastal) koje je Tomislav Uhlik obradio za glas solo 2004. preuzevši ih iz Žgančeve zbirke Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja, a za potrebe ovog koncerta preoblikovao ih za troglasni djevojački zbor uz gudački kvartet.

  Djevojački zbor Zvjezdice i ovom je prigodom potvrdio svoj ugled izvrsno odnjegovanog vokalnog ansambla koji je svojim sudjelovanjem obogatio i oplemenio Uskršnji koncert Proljeće Gudačkog kvarteta Rucner.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 2. svibnja 2014.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike