Uspjeh zadarskih snaga

52. glazbene večeri u Sv. Donatu, Međunarodni ljetni glazbeni festival, 5. srpnja – 11. kolovoza 2012.: Zadarski komorni orkestar, dir. Ivan Repušić, solisti: Jurica Šoša i Mario Šoša, klavir, Katedrala sv. Stošije, 11. kolovoza 2012,

 • Zadarski komorni ansambl i dirigent Ivan Repušić, foto: © Vedran Penga

  Posljednji koncert ovogodišnjih Glazbenih večeri u Sv. Donatu bio je više nego blistav – i posve u znaku zadarskih interpreta. Zadarski komorni orkestar pod palicom šefa-dirigenta Ivana Repušića i uz dva zadarska pijanista mlađe generacije, braćom Juricom i Mariom Šošom, u Katedrali sv. Stošije ostvario je izvrstan koncert. Uvertiru iz Figarova pira, Mozartov Koncert za dva klavira u Es-duru, br. 10, K. 365/316a te Haydnovu Simfoniju u D-duru, br. 104 ZKO izveo je u pojačanom sastavu s nizom vrsnih mladih glazbenika, osobito u sekcijama puhača. O Repušićevom dirigiranju ne treba mnogo govoriti: poznato je da je ono svjetska klasa.
  Jurica Šoša i Mario Šoša, foto: © Vedran Penga
  Zadarska izvedba repertoarnih skladbi nije sklona eksperimentima, osobito ne u svrsi postizanja efekata, nego analitičkom uvidu koji producira jasnu zvučnu fresku svježih boja, s fino diferenciranim instrumentalnim grupama precizne, gotovo britke artikulacije. Jurica i Mario Šoša pripadaju onom sloju mladih glazbenika koji su uspjeli postići ravnotežu između iskazivanja vrsne tehničke spreme, zrele muzikalnosti i detaljnog rada na notnom tekstu, a istovremeno povezanih toplim entuzijazmom. Taj entuzijazam ne osjeća se samo kod braće Šoša; on je zaštitni znak i Ivana Repušića, koji Zadarskom komornom orkestru uspijeva posredovati svoje oduševljenje glazbom pri svakom zajedničkom koncertu. Stoga ni recepcija kod publike ne može biti drugačija.

  Očito je i da prepuni prostor najprostranije zadarske crkve govori o tome koje izvođače i koji repertoar zadarska publika želi slušati. Zadarski solisti i Zadarski komorni orkestar – osobito uz pojačanje u puhačkim dionicama – pokazuju da i izvan ljetnih mjeseci zadarski koncertni život u sebi nosi bogate potencijale.

  © Helena Novak Penga, KLASIKA.hr, 13. kolovoza 2012.

Piše:

Helena
Novak Penga

kritike

...zabilježili smo