Nagrada u pravim rukama

Mladi u Lisinskom: Koncert i proglašenje nagrađenih na 45. tribini Darko Lukić, Srđan Bulat, gitara, Marijo Krnić, bas-bariton, Dunja Bontek, violina, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, 16. travnja 2012

 • Srđan Bulat, foto: Vedran PengaSvečanošću proglašenja i koncertom nagrađenih u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski završena je 45. Tribina Darko Lukić. U ime organizatora, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, predsjednik Prerad Detiček podsjetio je na deset održanih natjecateljskih koncerata u protekloj sezoni uz još jedan koncert pobjednika prethodne Tribine, violončelistice Zite Varge. Pobjednik osim diplome i novčanog iznosa dobiva još nekoliko prilika za nastupe u idućoj sezoni. Uz spomenuti koncert u Lisinskom, očekuju ga nastupi u Salonu Očić uz izravni prijenos na 3. programu Hrvatskog radija, kao i nastup uz Hrvatski komorni orkestar u Hrvatskom glazbenom zavodu, a k tome dobiva još CD i kritiku sa svojeg nastupa na natjecanju.

  Stručni je žiri u protekloj sezoni radio u sastavu Emin Armano, predsjednik, Marko Ruždjak, Višnja Požgaj, Zlatko Foglar, Goran Bakrač, Josip Tonžetić i Prerad Detiček. Pred sam kraj natjecanja žiri je iznenadnom smrću Marka Ruždjaka izgubio svojeg dragog kolegu, predstavnika Hrvatskog društva skladatelja. Kako nije bilo više vremena da mu se nađe zamjena, Društvo je dalo povjerenje samom žiriju da izabere i dobitnika nagrade HDS za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora. Na sjednici 29. veljače jednoglasnom odlukom proglašen je pobjednik 45. tribine Darko Lukić, gitarist Srđan Bulat. Diplomu je dobio bas-bariton Marijo Krnić, a Nagradu HDS violinistica Dunja Bontek. Obrazloženja su pročitali predsjednik žirija Emin Armano i predstavnik HDS-a Frano Đurović.

  Dunja Bontek, arhivska fotografija, www.samoborska-glazbena-jesen.comNakon čestitki nagrađeni su se još jednom predstavili publici kraćim izborom iz natjecateljskog programa. Violinistica Dunja Bontek (Koprivnica,1988), zamjenica koncertnog majstora Zagrebačke filharmonije, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Maje Dešpalj-Begović, a sad je na usavršavanju na Sveučilištu za glazbu i dramske umjetnosti u Grazu u razredu Esztere Haffner, izvela je Suitu za violinu i klavir Borisa Papandopula, za koju je i dobila nagradu. Na natjecanju ju je pratila Srebrenka Poljak, a ovaj put Jasminka Bontek.

  Bas-bariton Marijo Krnić (Split,1980) diplomirao je solo-pjevanje na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu u razredu Nelli Manuilenko, a magistrirao na Odsjeku za teoriju glazbe i kompoziciju na Akademiji za glasbo u Ljubljani pod mentorstvom Marka Vatovca. Asistent je na Odsjeku za učiteljski studij Filozofskog fakulteta u Splitu i predsjednik Glazbene mladeži Split. Dobitnik je više nagrada na međunarodnim natjecanjima solo-pjevača, a čuli smo ga još jednom u izboru solo-popijevki Dore Pejačević, Dmitrija Šostakoviča, Arna Babadžanjana i Richarda Straussa. Pratila ga je, umjesto Ane Šabašov, pijanistica Nina Cossetto.

  Šećer na kraju bio je izvrstan gitarist Srđan Bulat (Split, 1986), diplomant prof. Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, dobitnik mnogih nagrada i priznanja na najprestižnijim svjetskim gitarističkim natjecanjima. Iako je već sada besprijekoran umjetnik, još ga u rujnu očekuje poslijediplomski studij gitare na Royal Academy of Music u Londonu. Kako su prošle godine na natjecanima u Madridu i Koblenzu posebno zapažene i nagrađene njegove interpretacije španjolske glazbe, odlučio je i u ovoj prigodi opčiniti slušateljstvo upravo tim repertoarom, besprijekornim izvedbama skladbe Junto al Generalife Joaquina Rodriga te dvije skladbe Isaaca Albeniza: Cordoba iz Cantos de Espana, op. 232 i Mallorca, barkarola, op. 202. Njegov je nastup publika ispratila dugim pljeskom.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 18. travnja 2012.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo