Prigodni izbor iz velikih opusa

Autorska večer Josipa Magdića i Željka Brkanovića, Muzej Mimara, 11. travnja 2012.

 • Gudački kvartet Rucner

  U nizu svečarskih koncerata, kojima Hrvatsko društvo skladatelja i Cantus d.o.o. obilježavaju visoke rođendane svojih članova, 11. travnja u Muzeju Mimara održana je večer posvećena Josipu Magdiću (rođenom 19. ožujka 1937. u Ogulinu) i Željku Brkanoviću (rođenom 20. prosinca 1937. godine u Zagrebu). Birana djela iz njihovih bogatih opusa u izvedbi renomiranih zagrebačkih umjetnika slušala je brojna publika u društvu slavljenika, koje je pozdravio predsjednik HDS-a Hrvoje Hegedušić uručivši im prigodne poklone. Hvalevrijedan je običaj njegovanja te tradicije popraćene programskom knjižicom koju uređuje muzikologinja Erika Krpan, a koja osim opisanog programa te večeri i biografija izvođača sadrži bogatu dokumentaciju: životopise svečara, izjave njih samih i drugih o njima te iscrpan popis cjelokupnih njihovih opusa.

  U prvome dijelu koncerta predstavljena su djela Josipa Magdića. Rani opus 21 Mali ZOO za glasovir sa stavcima Buha, Stonoga, Leptir, Pauk i Muha, nastao u vrijeme studija kompozicije u Ljubljani u razredu Lucijana Marije Škerjanca, namijenjen je mladim glazbenicima, a šarmantno ga je interpretirao iskusni Damir Gregurić. On je zajedno s virtuozom Ratkom Vojtekom sudjelovao i u izvedbi avangardne Vinjete za basklarinet i glasovir, op. 72 iz skladateljeva sarajevskog razdoblja kada je bio pročelnik Teoretsko-pedagoškog odjela na tamošnjoj Muzičkoj akademiji. Čuli smo i kantatu Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu, za sopran, bas i gudački kvartet, op. 208, skladanu na poticaj vokalnog dua Olge i Bojana Šobera i Gudačkog kvarteta Rucner. Oni su je i praizveli 2007, a ovom prigodom u njezinoj su se izvedbi okušali još nedovoljno zreli studenti Muzičke akademije u Zagrebu Marta Musap i Filip Sever, također uz Gudački kvartet Rucner, ali u djelomično novom sastavu s Ivanom Penić Denfar na mjestu prve violine.

  Damir Gregurić, arhivska fotografija, www.mbz.hrŽeljko Brkanović izabrao je za početak svojeg reprezentativnog programa virtuozne Preludije za glasovir (Dodekafonski preludij, Crno-bijeli preludij, Akordički preludij, Uski preludij hoće biti široki), koje je skladao tijekom 1992. i 1993. godine. Naslovi upućuju na problematiku instrumenta kojim je autor počeo svoju glazbeničku karijeru kao diplomirani student klavira u razredu slavnog profesora Svetislava Stančića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Djelo je odlično interpretirao mladi pijanist Krešimir Starčević (1988), student pete godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Đorđa Stanettija.

  Slijedila je praizvedba vrlo lijepog dueta iz opere u nastajanju Marc-Antoine de Dominis, u odličnoj izvedbi sopranistice Ivane Lazar i baritona Siniše Hapača uz glasovirsku pratnju Krešimira Starčevića. Bit će to skladateljevo prvo operno djelo, a nakon desetogodišnje pripreme i traženja adekvatnog sadržaja napokon se odlučio za priču posvećenu nepravedno zaboravljenom splitskom nadbiskupu, teologu i fizičaru de Dominisu, koji je početkom 17. stoljeća tragično završio život na lomači u Rimu. Prema romanu Heretik Ivana Supeka, autor je sročio libreto u suradnji s Nedom Zupanom i prionuo uzbudljivom i zahtjevnom poslu pod utjecajem slavnog oca, također vrsnog opernog skladatelja Ivana Brkanovića, ali na temelju vlastita iskustva iniciranog studijem kompozicije u razredu prof. Tome Proševa na Fakultetu za muzičku umjetnost u Skopju. Skladateljska tehnika vezana je uz tradiciju izmjenom scena sa zborom, solistima, duetima, samostalnim arijama i orkestralnim intermezzima, jer opera, kako je sam najavio, mora biti pjevna, o čemu svjedoči i taj obećavajući ulomak.

  Na kraju je izveden Brkanovićev trostavačni Glasovirski kvintet iz 2009. godine, koji je u ovoj prigodi na najljepši način predstavljen u nadahnutoj izvedbi zahvaljujući iskustvu, znanju i srčanosti pijanista Đorđa Stanettija i Gudačkog kvarteta Rucner u sastavu Ivana Penić Defar i Ana Paula Knapić-Franković, violine, Dragan Rucner, viola i Snježana Rucner, violončelo.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 13. travnja 2012.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike