Virtuozni romantični izraz

Mladi u Lisinskom, 45. tribina Darko Lukić: Koncert nagrađenih na 44. tribini Darko Lukić, Zita Varga, violončelo, Mia Miljković, klavir, KD Vatroslav Lisinski, 12. ožujka 2012.

 • Zita Varga, foto: Davor Žerjav, www.zitavarga.com

  Nakon završetka 45. tribine Darko Lukić, prije proglašenja i koncerta nagrađenih u travnju, običaj je da još jednom nastupi pobjednik prošlogodišnje Tribine. Tako je u Maloj dvorani KD Vatroslav Lisinski uspješan koncert održala violončelistica Zita Varga. Dok je umjetnicu ranije pratila njezina sestra Nadia Varga Modrić, ovaj put suradnica je bila također vrsna pijanistica Mia Miljković (Zadar, 1987) s diplomom Muzičke akademije u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija i Karl-Heinza Kämmerlinga i završenim poslijediplomskim studijem u Ljubljani u razredu Dubravke Tomšić Srebotnjak. Dobitnica je više nagrada na raznim međunarodnim i domaćim natjecanjima, a mnogo je nastupala i kao solistica ili komorna glazbenica te se pokazala kao izvrsna suradnica i Ziti Varga.

  Zita Varga (Čakovec, 1989) diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Valtera Dešpalja, također osvojivši više nagrada na međunarodnim i domaćim natjecanjima. Mnogo je nastupala kao jedna od najboljih predstavnica Hrvatske, a studij je nastavila u razredu Reinharda Latzka na Sveučilištu u Beču, gdje je od 2010. i članica Orkestra Narodne opere. Zita Varga predstavila se biranim programom najljepših opusa za violončelo i glasovir, u kojem je pokazala svoje najbolje kvalitete. Obdarena ljepotom tona, muzikalnošću i visokom tehničkom vještinom, nastupila je suvereno, sa sigurnošću i sugestivnošću nadasve zrele umjetnice.

  Mia Miljković, foto: Mirko CvjetkoPočetak recitala sa Sonatom u A-duru za violončelo i klavir, br .6 Luigija Boccherinija bio je, doduše, mjestimice u znaku neprecizne artikulacije (Allegro moderato), ali je zato nastavak programa donio besprijekorne izvedbe. Tehnički sigurnije i uvjerljivije bile su Tri romance op. 94 Roberta Schumanna, izvorno napisane za obou i klavir, dok ih je za violončelo priredio Valter Dešpalj. Tu je umjetnica ljepotom tona, prekrasnim legatom i ekspresivnošću rasprostrla široku lepezu romantične osjećajnosti. Impresionistička Sonata u d-molu Claudea Debussyja pružila je nove kvalitete u interpretaciji skladateljskih avangardnih bisera s početka 20. stoljeća, uključujući i jazzistički pizzicato u stavku Serenada.

  Na kraju je izvedena Introdukcija s varijacijma za violončelo i klavir, MS 23 Niccoloa Paganinija na temu Dal tuo stellato soglio iz Rossinijeve opere Mojsije u Egiptu. Povratkom na zanosni i virtuozni romantični izraz umjetnice su na najljepši način zaključile koncert koji je malobrojna publika ispratila srdačnim pljeskom, a u dodatku ponovno je čula jednu Schumannovu romancu.

  Na svečanom proglašenju i koncertu nagrađenih na 45. Tribini Darko Lukić 16. travnja u Maloj dvorani KD Lisinski nastupit će gitarist Srđan Bulat, dobitnik Nagrade Darko Lukić, bas-bariton Marijo Krnić, dobitnik diplome, i violinistica Dunja Bontek, dobitnica Nagrade Hrvatskog društva skladatelja.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 14. ožujka 2012.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike

...zabilježili smo