U ozračju drevne glazbe Istoka i Zapada

Otvaranje Zagrebačkih ljetnih večeri

  • Jordi SavallKoncertom uglednog ansambla za ranu glazbu Hesperion XXI u Atriju Galerije Klovićevi dvori u utorak, 1. srpnja otvorene su Zagrebačke ljetne večeri. Ansambl Hesperion XXI su 1974. osnovali virtuozni glazbenici Jordi Savall i Monserrat Figueras s ciljem oživljavanja zapadnoeuropske, osobito španjolske glazbene baštine nastale prije 1800. godine. Posebna pozornost posvećuje se visokoj razini vokalnog i instrumentalnog umijeća, spajanjem imaginacije glazbenika 21. stoljeća s povijesnim spoznajama i školama, često u potrazi za nepoznatim djelima. 

    Jordi Savall, karizmatični španjolski glazbenik, istraživač i pedagog, zaslužan za revitalizaciju viole da gambe, predstavio se programom pod naslovom Oriente-Occidente: Dijalog drevne glazbe i glazbe svijeta u kojem je sučelio glazbu 13. i 14. stoljeća Istoka i Zapada: arapsko-andaluzijsku, sefardsku (iz Sarajeva, Sofije i Aleksandrije), berbersku, tursku, galicijsku, perzijsku, afganistansku, a ponajviše španjolsku i talijansku. Izvodili su je na izvornim instrumentima četvorica izvrsnih glazbenika: Yair Dalal iz Izraela (ud), Dmitrij Psonis iz Grčke (santur i moresca), te Španjolci Jordi Savall (lira, rebab i viela) i David Mayoral (udaraljke).

    Zaslugom njihova besprijekornog tehničkog umijeća i muzikalnosti ta raznorodna glazba progovorila je iskonskom snagom i senzibilitetom, unatoč uglavnom monotonu protoku orijentalnih motiva i modusa. A njihova je želja bila da upravo kroz tu osebujnu glazbenu antologiju pruže duhovni protuotrov dramatičnim sukobima civilizacija koji su eskalirali izbijanjem rata u Afganistanu krajem 2001. godine, kada se i rodila ideja o projektu Oriente-Occidente.

    © Višnja Požgaj, KULISA.eu, 3. srpnja 2008.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike