Plemeniti ton

Crveni ciklus Zagrebačke filharmonije: Na njemački način, dir. Martin Sieghart, KD Vatroslav Lisinski, 20. siječnja 2012.

 • Martin Sieghart i Zagrebačka filharmonija

  Da dobar dirigent zlata vrijedi, dobro je poznata i provjerena činjenica. Pokazalo se to i na ovom koncertu Zagrebačke filharmonije u Crvenom ciklusu, koji je ostvario ugledni maestro Martin Sieghart, rođeni Bečanin, dobro znan kao izvrsni simfonijski i operni dirigent ne samo u svojoj domovini nego i u inozemstvu, cijenjen i kao dirigentski pedagog na Glazbenom sveučilištu u Grazu. Surađivao je i sa Zagrebačkom filharmonijom pa je rado i spremno uskočio kao zamjena ranije najavljenom dirigentu Lotharu Zagroseku, čiji je nastup sa Zagrebačkom filharmonijom odgođen za iduću sezonu.

  Program pod naslovom Na njemački način sastojao se od remek-djela Felixa Mendelssohna, Johannesa Brahmsa i Ludwiga van Beethovena. Majstorska dirigentska ruka osjetila se već na samom početku u prekrasnoj Mendelssohnovoj uvertiri u h-molu Hebridi, op. 26 (Fingalova spilja), u kojoj je skladatelj tonovima oslikao svoje dojmove s izleta na to škotsko otočje gdje se nalazi i znamenita Fingalova spilja. Orkestar je zazvučao plemenitim tonom mekih i izražajnih fraza, uz maksimalnu koncentraciju i predanost u radu s iskusnim znalcem za dirigentskim pultom.
  Martin Sieghart
  Uspješna je bila i izvedba Varijacija na Haydnovu temu, op. 56a Johannesa Brahmsa, s dostojanstvenom jednostavnom temom korala sv. Antuna. U tom nizu od osam zanimljivih i raznolikih varijacija, prvim velikim i uspješnim djelom za simfonijski orkestar majstora varijacija Johannesa Brahmsa, posebno su se ljepotom i kvalitetom izvedbe izdvojile posljednje tri varijacije uz impresivnu gradaciju finala u obliku chaconne.

  Vrhunac večeri bila je vrlo lijepa, rjeđe izvođena 8. simfonija u F-duru, op. 93 Ludwiga van Beethovena. To ljupko, duhovito i vedro djelo – „moja mala simfonija u F-duru“, kako je o njoj govorio sam autor – naprosto pršti energijom unatoč težini bolne spoznaje bonskoga majstora da u četrdeset četvrtoj godini života nepovratno počinje gubiti sluh. Glazbenici Zagrebačke filharmonije na čelu s koncertnom majstoricom Sidonijom Lebar dali su sve od sebe da vođeni čvrstom, sigurnom i muzikalnom rukom maestra Siegharta ostvare impresivnu i uzbudljivu interpretaciju.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 22. siječnja 2012.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike