U ritmovima dinastije Strauss

Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski: Dan dvorane, 29. prosinca 2011.

 • Filharmonijski bal 2011.

  Tradicionalno obilježavanje Dana dvorane Vatroslav Lisinski počelo je Svečanom dodjelom godišnje Nagrade Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević za izuzetne uspjehe u 2011. godini, koju ovaj put dijele dvojica darovitih mladih umjetnika – gitarist Srđan Bulat i udaraljkaš Filip Merčep. Dvadesetpetogodišnji Splićanin Srđan Bulat, student specijalističkog poslijediplomskog studija gitare u razredu Darka Petrinjaka na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, profilirao se kao izuzetno uspješan glazbenik, koji je u proteklih petnaest godina osvojio više od četrdeset uglavnom prvih nagrada na najuglednijim međunarodnim gitarističkim natjecanjima diljem Europe pa je logično da je proglašen i najboljim studentom svoje generacije. Samo u prošloj godini Bulat je sudjelovao na čak pet međunarodnih gitarskih natjecanja s vrhuncem na prestižnom 45. međunarodnom natjecanju Francesco Tarrega u Benicassimu u Španjolskoj, gdje je bio apsolutni pobjednik. Uz to svirao je u domovini i inozemstvu, posebno istican kao jedan od najboljih promicatelja hrvatske glazbe.

  Filip Merčep (rođen 1991.) najmlađi je dobitnik Porina u povijesti te nagrade (CD Tri mušketira, jedna dama i gospodin), i uz Moniku Leskovar jedini hrvatski glazbenik koji je svirao u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika Europe. Student je druge godine udaraljki na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Ivane Bilić i dobitnik je niza nagrada, a naročito je privržen marimbi, instrumentu koji u posljednje vrijeme uživa popriličnu popularnost. Osim nagrade Poriin, Filip Merčep u protekloj je godini dobio i nagradu grada Samobora za nastup na festivalu Samoborska glazbena jesen te uspješno nastupao i na Dubrovačkim ljetnim igrama, Muzičkom biennalu Zagreb, Osorskim glazbenim večerima i Danima Miroslava Miletića u Sisku.

  Nakon dodjele nagrada uz obrazloženja ocjenjivačkog suda u sastavu Naima Balić, Tonči Bilić, Eva Sedak, Berislav Šipuš i Zdenka Weber, mladi su umjetnici održali kraći koncert, u potpunosti opravdavši dodijeljene im nagrade. Srđan Bulat izveo je Tri trubadurske Stjepana Šuleka, a Filip Merčep Romanticu Emmanuela Séjournéa i Tafate Ivane Bilić, na marimbi. Zajedno su na kraju odsvirali popularnu skladbu Adios Nonino Ástora Piazzolle.
  Filharmonijski bal 2011.
  Filharmonijski bal

  Do prije koju godinu Filharmonijski bal tradicionalno se održavao 30. prosinca, dan nakon Dana dvorane, no i ove je godine on bio središnji događaj Dana dvorane. Prigodni program glazbe dinastije Strauss Zagrebačka filharmonija izvela je prvi put pod ravnanjem maestra Petera Gutha iz Beča, glazbenika respektabilne međunarodne karijere, koji između ostalog s velikim uspjehom dirigira novogodišnjim koncertima nadahnjujući glazbenike i publiku.

  Gutha vodi orkestar s violinom u ruci prema tradiciji svojega slavnog sugrađanina Johanna Straussa, a tako je bilo i u Zagrebu, gdje je simpatični maestro stvorio iznimnu atmosferu svojim komentarima na engleskom i njemačkom jeziku te poticanjem publike na pljeskanje, toptanje nogama i ustajanje. Orkestar je na kraju marširajući poveo s pozornice među publiku, zajedno s instrumentima, a u jednom je trenutku animirao djevojčicu iz prvoga reda partera da stane pred orkestar s dirigentskim štapićem u ruci. A sve to, dakako, uz odlično raspoložen orkestar i uz dobro znane zvuke Straussovih valcera, polki, koračnica i nezaobilazne uvertire opereti Šišmiš te nastup baletnih umjetnika HNK-a u koreografiji Svebora Sečaka.

  Ljubomior Puškarić i Miljenko Puljić, ravnatelj Zagrebačke filharmonijePrema tradiciji Zagrebačka filharmonija na tom koncertu dodjeljuje svoju nagradu najboljem glazbeniku godine. Osvojio ju je mladi bariton Ljubomir Puškarić jednoglasnom odlukom prosudbene komisije u sastavu Miljenko Puljić, Dražen Siriščević, Ivan Repušić, Tomislav Mužek i Zlatko Madžar. Ljubomir Puškarić studij pjevanja započeo je u razredu Vlatke Oršanić na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2010. diplomirao je u razredu Richarda Harisona na Sveučilištu Indiana (Bloomington, SAD). Na opernoj sceni debitirao je prije četiri godine ulogom Silvana u Verdijevu Krabuljnom plesu na sceni HNK-a u Zagrebu. U nepunih pet sezona mladi se pjevač u domovini i u Sjedinjenim Državama uspješno iskazao kako na opernoj sceni tako i na koncertnom podiju. U proteklih dvanaest mjeseci ostvario je sedamnaest scenskih nastupa u Zagrebu, Splitu i Osijeku, uz više koncertnih nastupa uključujući gala koncert Zvijezde čikaške Lirske opere u Chicagu.

  I ove se godine Zagrebačka filharmonija oprostila od svojih članova koji odlaze u mirovinu: Vojislava Čičića, Vladimira Ivančića, Bojna Lhotke i Smiljana Radića, koji je u ime svih zahvalio na prigodnom poklonu, srebrnjaku s likom Jakova Gotovca.

  U sklopu Dana dvorane koncert u Maloj dvorani održala je i osamnaestogodišnja kantautorica Dina Rizvić predstavivši svoj album Bez poraza, u izdanju Croatia Recordsa u društvu pop-rock-funk-jazz glazbenika. I dok je publika u predvorju Velike dvorane nakon koncerta mogla zaplesati i zabaviti se uz Revijski orkestar Zagrebačke filharmonije, istovremeno se mogla pogledati komedija The Muppets, hrvatska pretpremijera najnovijeg filma nezaboravnih Muppeta, „institucije dobroga duha, koja nas je uvijek darivala radošću“.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 31. prosinca 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike