Izvedba dostojna obljetnica

Plavi ciklus Zagrebačke filharmonije: Veličanstveni Beethoven, dir. Vladimir Kranjčević, solisti: Martina Zadro, sopran, Martina Gojčeta Silić, alt, Domagoj Dorotić, tenor i Ivica Čikeš, bas, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 25. studenoga 2011.

 • Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Martina Zadro, Martina Gojčeta Silić, Vladimir Kranjčević, Domagoj Dorotić i Ivica Čikeš na kraju koncerta

  Ravnajući izvedbom Beethovenove Misse solemnis maestro Vladimir Kranjčević pred dupkom je punom Koncertnom dvoranom Vatroslav Lisinski proslavio 75. rođendan i 50. obljetnicu profesionalnog glazbenog djelovanja. Na koncertu naslovljenom Veličanstveni Beethoven uz Zagrebačku filharmoniju nastupili su pomno odabrani solisti i Akademski zbor Ivan Goran Kovačić u čijem je sastavu bilo više od stotinu pjevača.

  Vladimir KranjčevićNakon pola stoljeća intenzivnog, svestranog i plodnog djelovanja na dobrobit hrvatske glazbene kulture, maestro Vladimir Kranjčević (rođen 21. studenoga 1936. u Zagrebu) može se s ponosom osvrnuti na prijeđeni put dubokih tragova, koje je teško slijediti, ali koji bi morali biti putokaz svima koji se bave sličnim poslovima. Naime, oni se nisu ograničili samo na umjetničku komponentu nego su se proširili na uspješnu pedagošku, ravnateljsku i organizatorsku karijeru. Početak profesionalnog bavljenja glazbom bio je u znaku glasovira s diplomom prof. Ladislava Šabana na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Ozljeda ruke odredila je, međutim, zaokret prema studiju dirigiranja (Slavko Zlatić i Igor Markevič), koji je rezultirao magisterijem kod Vojislava Ilića na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

  Kao pijanist i dirigent, samostalno i s ansamblima, Kranjčević je gostovao u mnogim zemljama svijeta, a kao dirigent je snimio impozantan broj od oko pet tisuća minuta trajnih snimaka za radio i televiziju, dvadesetak gramofonskih ploča i podjednak broj CD-a, uglavnom hrvatske glazbe, kao i djela iz svjetske glazbene literature. Praizveo je brojna djela pretežito hrvatskih autora, predstavljao hrvatsku glazbenu baštinu, ali i svjetsku oratorijsku i opernu glazbu. Bio je i na odgovornim dužnostima šefa-dirigenta Komornog orkestra Vatroslav Lisinski, Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Mješovitog zbora HRT-a, Zagrebačkih madrigalista, Simfonijskog orkestra HRT-a, u Muzičkoj produkciji RTB-a, Komorne opere bb Zagreb. Obavljao je i dužnosti direktora Muzičke škole Vatroslav Lisinski, ravnatelja Opere HNK-a u Zagrebu te ravnatelja Varaždinskih baroknih večeri (do 2006.), kojima je jedan od utemeljitelja i umjetničkih rukovoditelja. Predsjednik je Oratorijskog društva Crkve sv. Marka i šef-dirigent Oratorijskog zbora Crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci.
  Martina Zadro i Martina Gojčeta Silić
  Vladimir Kranjčević je i istaknuti pedagog. Odgojio je generacije ljubitelja glazbe u gimnaziji, kao i budućih profesionalnih glazbenika u glazbenoj školi, a na Muzičkoj akademiji u Zagrebu neprekidno predaje od 1978. i danas je redovni profesor u trajnom zvanju (zbor i dirigiranje) i mentor 101 diplomantu. Od dvadesetak prestižnih nagrada i odlikovanja izdvojimo Nagradu za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga i dvije diskografske nagrade Porin za najbolju izvedbu vokalno-instrumentalnog djela.

  Sve navedeno svjedoči o darovitosti, znanju i sposobnosti te velikom iskustvu, što se pokazalo i na ovom svečanom obljetničarskom koncertu. I bilo je uistinu svečano, ne samo u odabiru glazbe, svečane mise Misse solemnis u D-duru, op. 123 Ludwiga van Beethovena, nego i u svečanom ozračju u Dvorani Lisinski uz mnoštvo publike koja je velikim pljeskom pozdravila ulazak maestra. Kao veliki ljubitelj Ludwiga van Beethovena, maestro Kranjčević poželio je svoj pozamašni repertoar djela bonskog majstora okruniti njegovom Missom solemnis, misom koja je prerasla liturgijsku namjenu u povodu svečanog ustoličenja nadvojvode Rudolfa za nadbiskupa u Olmoucu, te je vjerske osjećaje dopunila razmišljanjima o čovjeku i njegovim patnjama. Slično kao i u Devetoj simfoniji, koja je nastala u isto vrijeme, tako da su oba ta kasna djela kao zanimljiv diptih prožeta etičkom toplinom, humanošću i suosjećanjem.
  Vladimir Kranjčević, Domagoj Dorotić i Ivica Čikeš na kraju koncerta
  Missa solemnis, jedinstvena po svojoj monumentalnosti, snazi i dubini sadržaja, ali i iznimnoj zahtjevnosti te stoga često na rubu izvedivosti, bila je pravi izbor za iskazivanje vještine maestra Kranjčevića jer u njoj, uz orkestar i soliste, i zbor ima iznimno važnu ulogu, a to je Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, koji je u svojoj više od pedeset godina dugoj povijesti neke od vrhunaca dosegnuo sedamdesetih godina prošloga stoljeća pod ravnanjem maestra Kranjčevića i danas, koji ga je i danas kada ga već jedanaest godina vodi Luka Vukšić, znao iskoristiti i pokazati svu raskoš zborskoga pjeva. Kao i zbor i orkestar, i svi su solisti – sopranistica Martina Zadro, altistica Martina Gojčeta Silić, tenor Domagoj Dorotić i bas Ivica Čikeš – bili na visini zadatka omogućivši da se večer pretvori u pravo slavlje, kako glazbe tako i maestrovih obljetnica, na radost zadovoljne publike, koja je maestra ispratila ovacijama

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 27. studenoga 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike