Od Albinija do Firšta

10. koncertna sezona Gudačkog kvarteta Sebastian, solisti: Matej Zupan, flauta, Diana Grubišić Ćiković, harfa, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, Zagreb, 14. studenoga 2011.

 • Gudački kvartet Sebastian, arhivska fotografija (www.sq-sebastian.com)

  Gudački kvartet Sebastian u sastavu Anđelko Krpan i Korana Rucner, violine, Nebojša Floreani, viola i Zlatko Rucner, violončelo, otvorio je novu sezonu 2011/12 zanimljivim koncertom s dvije praizvedbe i dva ugledna gosta, što je privuklo velik broj posjetitelja u Malu dvoranu Lisinski. Kako se radi o jubilarnoj desetoj sezoni, Anđelko Krpan, prva violina Kvarteta, najavio je nastavak izvođenja biranih repertoarnih djela, ali s namjerom da se u ovoj sezoni uz nova ponove i neka kapitalna djela iz prošlih sezona. Uvodnih pet minuta bit će u znaku salonske glazbe 20. stoljeća, a nastavlja se i praksa izložbe slika, praizvedbi novih djela i suradnje s gostujućim umjetnicima. Dakle, radi se o prokušanoj programskoj koncepciji, ali uz neke novosti.

  Prvi od četiri planirana koncerta ukrasila je izložba slika akademskog slikara Marijana Richtera, ispred koje su glazbenici izveli prvo Dva valcera Srećka Albinija, popularnog hrvatskog operetnog skladatelja s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće, koji je nakon Graza i Beča došao u Zagreb kako bi naslijedio Ivana pl. Zajca na mjestu direktora Opere i skladatelja vedrih kazališnih nota. Adekvatnom ležernom izvedbom njegova Dva valcera za glasovir, koja je za gudački kvartet obradio Fellix Spiller predstavljena je ta ljupka salonska glazba davnih vremena. Slijedila je praizvedba skladbe Somomos američkog skladatelja Ire Mowitza, poznatog i u Salzburgu, Beču i Parizu gdje se usavršavao. Naziv skladbe zapravo je palindrom, igra riječi kojom se čitajući natraške dobiva isto značenje, a zagonetka ovoga imena u početnim je slovima riječi Sons Of Music Of Music Of Sons s aluzijom na njegove sinove, također glazbenike na violini i violončelu.

  Bolji dojam od ove nepretenciozne skladbe pružila je međutim druga praizvedba večeri PPPP za flautu i gudački kvartet iz pera vjernog prijatelja, suradnika a svojevremeno i člana Kvarteta Sebastian, zagrebačkog violinista i skladatelja Nenada Firšta, koji je studirao na Muzičkoj akademiji u Ljubljani i nastavio profesionalno djelovati u Celju, gdje je više od dvadeset godina umjetnički ravnatelj i dirigent Celjskog gudačkog orkestra. Za Gudački kvartet Sebastian Nenad Firšt je dosad napisao više skladbi, a ova posljednja posvećena je „odličnim glazbenicima, Mateju Zupanu i kvartetu Sebastian“ koji su je i praizveli. To je naime koncertna skladba za flautu i gudački kvartet s četiri slova P u naslovu, koja označavaju četiri osnovna raspoloženja – Pastoso-Pittoresco-Passione i Pietoso, u skladnom tematskom razvoju u kojem uz dominantnu flautu istaknuto mjesto ima i prva violina. Inspirativno djelo iznjedrilo je i odličnu izvedbu.

  Iz svojeg repertoarnog fundusa Gudački kvartet Sebastian obnovio je izvedbu 1. gudačkog kvarteta uglednog mađarskog avangardnog skladatelja Györgyja Ligetija napisanog u Budimpešti 1954. Jednostavačno djelo nosi naslov Metamorphoses nocturnes, a sastoji se od nekoliko kontrastnih odsjeka u kojima se izmjenjuju brzi i polagani dijelovi. Ritamskom raznolikošću Ligeti stvara dojam razvoja i zastoja, obilno upotrebljava disonance i harmonijska glisanda, rabi nepravilnu metriku te parodira folklorne napjeve. U osnovi djelo je nokturalnog ugođaja, što se najljepše kristaliziralo na kraju u lijepom solu violončela.
  Diana Grubišić Ćiković
  Za kraj prvog koncerta u svojoj jubilarnoj sezoni Gudački kvartet Sebastian odabrao je vrlo lijepi 2. kvintet za flautu, harfu, violinu, violu i violončelo Jeana Francaixa, uglednog francuskog skladatelja 20.stoljeća sklonog neoklasičnom zvuku i tradicionalnim oblicima. To djelo, nastalo u zrelim godinama odraz je njegove lirske duše, optimizma i razigrane duhovitosti, ali i skladateljskog talenta kojim je majstorski oblikovao partituru, kako bi svi sudionici izvedbe mogli doći do izražaja. A ona je bila na visokoj razini kakvoće tona i međusobnog sklada. Uz članove kvarteta Sebastian – Anđelka Krpana, Nebojšu Floreanija i Zlatka Rucnera, još jednom je nastupio flautist Matej Zupan, prof. flaute na Glazbenoj akademiji u Ljubljani, te harfistica Diana Grubišić Ćiković, profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Oboje su vrsni glazbenici te su svojim sudjelovanjem kao gosti Gudačkog kvarteta Sebastian pridonijeli kvaliteti i atraktivnosti koncerta.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 16. studenoga 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike