Slavlje hrvatske glazbe

Koncert u povodu 11. rođendana radijske emisije Putovi hrvatske glazbe, Studio Zvonimir Bajsić HRT-a, Zagreb, 26. listopada 2011. • Već jedanaest godina petkom od 11 do 13 sati na 3. programu Hrvatskog radija emitira se uživo ciklus emisija posvećen hrvatskoj glazbi i glazbenicima, koji je osmislila i u studenom mjesecu 2000. godine pokrenula urednica i voditeljica Iva Lovrec Štefanović. Pod nazivom Putovi hrvatske glazbe i uz odrednice glazba-gosti-novosti predstavljaju se i razmatraju glavne teme i aktualnosti uz skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbeno okruženje. Od ove sezone emisija ima i svoju web-stranicu (hrt.hr/putovihrvatskeglazbe), na kojoj se mogu preslušati ulomci razgovora iz proteklih emisija, te stranicu Putovi hrvatske glazbe na društvenoj mreži Facebook.

  Kako jubilarna deseta godišnjica nije posebno obilježena, povod da se proslavi jedanaesti rođendan ciklusa bio je hvalevrijedan HR projekt, koji je prošle godine utemeljila pijanistica Katarina Krpan, docentica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Projekt je u koncertnom obliku predstavljen u specijalnoj emisiji Putovi hrvatske glazbe, koja je iznimno u srijedu 26. listopada u 20 sati emitirana uživo iz studija Bajsić u nazočnosti brojne publike. Publika je sa zanimanjem pratila opsežni program u trajanju od dva i pol sata, popraćen kratkim dobrodošlim informativnim razgovorima koje je sa sudionicima vodila urednica prijenosa Iva Lovrec Štefanović.

  Među prvim sugovornicima bila je Katarina Krpan, koja je objasnila da je činjenica što se sa studentima premalo radi na hrvatskoj glazbi rodila ideju o HR projektu. Njegova je svrha izučavati i javnosti predstavljati skladbe hrvatskih autora, naročito one novije, nastale u posljednjih pedeset godina. Kako je projekt pokrenut u proljeće 2010, nazvan je Hrvatsko glazbeno proljeće. Naišao je na veliko zanimanje kako studenata, tako i organizatora koncertnih sezona, pa je predstavljen na više koncerata, a dobio je i Rektorovu nagradu. Za ovaj koncert u Putovima hrvatske glazbe u suradnji s urednicom Ivom Lovrec Štefanović organizirana je posebna audicija na koju su se mogli prijaviti učenici glazbenih škola, apsolventi i postdiplomci. Sami su birali skladbe koje su izvodili, a komisija, u kojoj su uz urednicu bili Đurđa Otržan, urednica Redakcije ozbiljne glazbe Hrvatskog radija, Tonko Ninić, izaslanik dekana Muzičke akademije Mladena Janjanina, te skladatelj i profesor Mladen Tarbuk, odabrala je od 46 skladbi u trajanju od šest sati tek petnaest najboljih u ukupnom trajanju od sedamdeset minuta .

  Najviše je bilo klavirskih djela jer je projekt i pokrenut s pijanističke razine, ali je s obzirom na veliko zanimanje proširen. Tako se osim trinaest pijanista, od najmlađih, dvanaestogodišnjih đaka glazbene škole, Armanda Merlea i Ivana Božićevića, koji su četveroručno izveli Čarobnu škrinjicu Ivane Lang do Vlatke Peko (koja je na svojem diplomskom koncertu izvela čak tri djela hrvatskih autora, a na ovom se osim solistički predstavila i kao članica Kvarteta Klang u društvu pijanistice Ane Lucić i dviju udaraljkašica Anite Primorac i Kaje Farszky), predstavila i sopranistica Nikolina Pinko, koja je uz pijanisticu Kosjenku Turkulin praizvela pjesmu Onoj koju naslućujem iz ciklusa Snovi, uvijek snovi Tatjane Vorel na tekst Dragutina Tadijanovića i još dvije pjesme iz ciklusa Crna maslina Ivane Lang na tekstove Vesne Parun uz pratnju pijanistice Valentine Čanžar.

  Osim već spomenutih skladatelja, na programu su se našla i djela Zlatka Tanodija (Klang Machine), Ivana Josipa Skendera (Humoreska), Srećka Bradića (Šest bagatela), Frana Đurovića (Quadro), Mladena Tarbuka (Za Vladu), Petra Bergama (Variazioni sul tema interrotto), Tomislava Olivera (Stavak iz Reincarnation suite) Krešimira Seletkovića (Neurosis), Srđana Dedića (All that Blues), Dubravka Palanovića (Blue and Red), Frane Paraća (Ples barunice) i Ive Josipovića (Jubilus). Mladi glazbenici izabrali su kvalitetnu glazbu koju su vrlo savjesno pripremili i izvodili s oduševljenjem, a projektu su podršku i priznanje putem telefona dali Mladen Tarbuk i predsjednik Ivo Josipović. Iako su za izravni prijenos bila predviđena dva sata, koncert je potrajao pola sata dulje pa je termin u hodu dobio dozvolu za produžetak, tako da su uz publiku u dvorani i slušatelji radija mogli taj iznimni koncert čuti u cijelosti.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 28. listopada 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike