Zapamćeno i realizirano

Glazbeni memorijal Adalbert Marković, Tamburaški orkestar KUD-a Gaj, Zagreb, dir. Krešimir Račić, solisti: Lidija Horvat Dunjko, sopran, Miroslav Živković, bariton, Anđelko Krpan, violina, Hrvoje Marković, tromblon, Mala dvorana KD Vatroslav Lisinski, 10. lipnja 2011.

 • Tamburaški orkestar KUD-a Gay

  Prošle godine Hrvatsko društvo skladatelja izgubilo je svojeg istaknutog člana Adalberta Markovića (1929-2010). Njegova svestranost kao skladatelja, dirigenta, glazbenog teoretičara, pedagoga i organizatora bila je dobro poznata i cijenjena među svim stručnjacima i ljubiteljima glazbe širom domovine, ali i izvan nje. Svojim brojnim djelima obdario je mnoge glazbenike, koji su ga rado izvodili, jer je to bila pitka, komunikativna i razumljiva glazba čvrsto ukorijenjena u hrvatsku glazbenu baštinu, iako otvorena prema novim glazbenim strujanjima.

  Kako je Adalbert Marković bio između ostalog i pasionirani promicatelj glazbenog amaterizma, Kulturno umjetničko društvo Gaj iz Zagreba ustanovilo je Glazbeni memorijal njegova imena, koji će se održavati bienalno, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, koji je u proslovu programske knjižice između ostalog napisao: „Imao sam čast i zadovoljstvo dugo godina raditi s prof. Markovićem u Hrvatskom društvu skladatelja na brojnim kulturnim projektima. Iako to stvarno nisam bio, osjećao sam se njegovim učenikom.“

  Glazbeni memorijal Adalbert Marković - plakatMarković je bio iznimno aktivan član HDS-a, vrstan organizator i jedan od utemeljitelja suvremene zaštite autorskih prava u Hrvatskoj i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. Stoga je HDS iz zahvalnosti ove godine utemeljilo nagradu Adalbert Marković za doprinos djelovanju na zaštiti autorskih prava i zaštiti skladateljskog djelovanja, o čemu je nazočne u nadahnutom govoru izvijestila članica Društva Jagoda Martinčević. A o Markovićevoj spremnosti da uvijek rado pomogne dragocjenim savjetima govorila je ravnateljica Centra za kulturu Trešnjevka Ljiljana Perišić, voditeljica Zagrebačkog glazbenog podija glazbenih amatera u čijem je djelovanju svojedobno sudjelovao i sam Marković.

  Uz tople riječi voditeljice Lejdi Oreb održan je vrlo lijep koncert izvrsnog Tamburaškog orkestra KUD-a Gaj pod ravnanjem Krešimira Račića, dugogodišnjeg člana Orkestra, koji je 2009. naslijedio utemeljitelja i umjetničkog voditelja Orkestra prof. Ljudevita Adameka (1986/7). Orkestar je osvojio niz nagrada i priznanja za iznimne kvalitete, što je i tom prigodom dokazao reprezentativnim nastupom u suradnji s uglednim solistima: baritonom Miroslavom Živkovićem, violinistom Anđelkom Krpanom, sopranisticom Lidijom Horvat-Dunjko i trombonistom Hrvojem Markovićem, skladateljevim unukom. Ljepota Markovićeve glazbe osvojila je i ovom zgodom brojnu publiku biranim skladbama za tamburaški orkestar. Bila je to Meditacija, zatim Osijeku u spomen za bariton i tamburaški orkestar, Poema eroica, Cantilena za trombon i tamburaški orkestar, Razglednice iz starog Zagreba (Kamenita vrata i Konjski tramvaj u Ilici), Proljeće u Vukovaru za bariton i tamburaški orkestar, Melodija za violinu i tamburaški orkestar, Idila za dvoje za sopran i violinu uz tamburaški orkestar i na kraju Tambure u srcu za sopran i tamburaški orkestar.

  Tamburaški orkestar KUD-a Gaj bio je usko vezan uz prof. Markovića i njegove skladbe (neke pisane upravo za taj ugledni ansambl), stoga je u povodu njegova osamdesetog rođendana orkestar priredio koncert Lirske melodioznosti, iz čega se i rodila ideja o ovom memorijalu koji će bienalno prikazivati najveće dosege Markovićevih djela, sa željom da ona vječno ostanu kao spomen na ovoga velikana, koji je u povodu svojeg 75. rođendana skromno izjavio: „Bit ću sretan ako samo mali dio onoga što sam stvorio ostane zapamćeno i realizirano u budućnosti.“ Mamorijal njegova imena svakako će se među prvima pobrinuti da se to i ostvari.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 12. lipnja 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike