Nadahnjujuće mađarsko ozračje

Koncert Ljeto Gudačkog kvarteta Rucner, solist: Danijel Detoni, Hrvatski glazbeni zavod, 8. lipnja 2011.

 • Gudački kvartet Rucner

  U povodu predsjedanja Republike Mađarske Europskoj Uniji Gudački kvartet Rucner za svoj je drugi koncert ciklusa Četiri godišnja doba Ljeto pripremio birani program mađarske glazbe pod pokroviteljstvom Njegove ekscelencije veleposlanika Republike Mađarske dr. Gabora Ivana. Koncert je privukao pažnju brojne publike i diplomatskog zbora, a svojim je sadržajem i kvalitetom izvedbe nagrađen ovacijama.

  Kako je uobičajeno, svaki koncert tog ciklusa obilježen je jednom praizvedbom skladbe hrvatskoga skladatelja. Tako je na početku koncerta predstavljen gudački kvartet K'o da su brojke važne iznimno agilnog i plodnog Anđelka Klobučara (1931) u povodu njegova osamdesetog rođendana. Ovom prigodom valja podsjetiti da je taj ugledni akademik, skladatelj, orguljaš i glazbeni pedagog za svoj iznimni doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi ovjenčan brojnim nagradama (Milka Trnina, Josip Štolcer Slavenski, Vladimir Nazor, Ivan Lukačić, Porin) te Nagradom grada Zagreba, Nagradom za životno djelo Lovro pl. Matačić i Nagradom Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a odlikovan je i Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za zasluge u kulturi.

  Danijel Detoni, foto: www.danijeldetoni.comKako je došlo do tog neobičnog naslova novoga djela, objašnjava autor, koji se uvijek rado odazivao molbama glazbenika. Kada ga je Snježana Rucner pokušala animirati komplimentom da joj unatoč visokim godinama djeluje kao mladić, duhoviti skladatelj je odgovorio: „K'o da su brojke važne!“ A na partituru je zapisao: „Ah, te brojke! Kada mi novinari dodaju deset godina, nikom ništa. A ja moram znati koji mi je to kvartet po redu! Što god! Brojke stvarno nisu važne!“ I zaista nisu, ali je važno da je svojom inspirativnom i nadahnutom glazbom često znao obradovati i glazbenike i publiku. Pa i ovim kraćim trodijelnim biserom komorne glazbe u kojem je svakom instrumentu kvarteta dao obol lijepim temama u skladnom suzvučju energičnog, razigranog, nježnog ili pak plesnog karaktera sublimirajući klasičnu ljepotu na moderan i zanimljiv način.

  Preostali dio programa bio je u znaku birane mađarske glazbe. Gost koncerta bio je sjajni mladi pijanist Danijel Detoni, koji je između ostalog studirao i u Budimpešti. Najprije je sam izveo folklorno obojenu Suitu, op. 14 za glasovir solo Béle Bartóka, a nakon šarmantnog predaha s također folklorom nadahnutim serenadnim Intermezzom za gudački trio Zoltána Kodályja sudjelovao je u izvedbi prekrasnog Glasovirskog kvinteta u c-molu, op 1, br 1 Ernsta von Dohnányija. Svojom je energičnom, ali kultiviranom i skladno uklopljenom klavirskom dionicom nadahnuo i svoje kolege na preciznu, cjelovitu i nadasve sugestivnu izvedbu. Članovi Kvarteta Sidonija Lebar, Ana Paula Knapić-Franković, Dragan Rucner i Snježana Rucner, zajedno su sa svojim gostom Danijelom Detonijem predstavili taj iznenađujuće uspješan i zreo prvi opus uglednoga skladatelja, koji se rijetko čuje, te su na najljepši način i s pravom ispraćeni burnim pljeskom zadovoljne publike.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 10. lipnja 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike