Ljepota hrvatskog Lieda

Vokalna lirika Juraja Stahuljaka – U povodu 110. obljetnice rođenja, Matija Podnar, bariton, Ivanka Stahuljak, sopran, Dvorana Hrvatskog društva skladatelja, Zagreb, 17. svibnja 2011.

 • Juraj StrahuljakHrvatsko društvo skladatelja organiziralo je u svojoj dvorani koncert sjećanja na svojega člana, skladatelja Juraja Stahuljaka (1901 – 1975) u povodu 110. obljetnice rođenja. Juraj Stahuljak pripadnik je najbrojnije hrvatske obitelji glazbenih stvaralaca, koji su svojim djelima obilježili sredinu 20. stoljeća, o čemu svjedoči i opsežna knjiga Andrije Tomašeka Njih šesnaestero. Rođen je u Sv. Jani u okolici Jastrebarskog 16. srpnja 1901, a preminuo u Zagrebu 18. veljače 1975. Prve glazbene spoznaje stekao je u obiteljskom krugu. Osim što se bavio skladanjem, bio je orguljaš i zborovođa te profesor povijesti i zemljopisa.

  Naime, osim studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, usporedno je apsolvirao studij glazbe na tadašnjem Konzervatoriju Hrvatskog glazbenog zavoda (danas Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu), a među profesorima koji su mu prenosili glazbeno znanje ističu se slavna imena Frana Lhotke, Franje Dugana st. i Blagoja Berse. Juraj Stahuljak stvorio je opus od stotinu i četrdesetak skladbi namijenjenih orkestru, glasoviru (ciklus minijatura), komornim sastavima, zborovima, solističkom pjevanju (ciklusi solo popijevki), glazbenoj sceni i obredima katoličkog bogoslužja, a za prigodu ovog kraćeg koncerta sjećanja odabrano je nekoliko njegovih solo popijevki.

  Cynthija Hansell-Bakić, red. prof. Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu, uvježbala je te skladbe s polaznicima svojeg postdiplomskog studija solo-pjevanja, uz pouzdanu glasovirsku pratnju višeg umjetničkog suradnika MA Marija Čopora. Bili su to bariton Matija Podnar i sopranistica Nela Šarić, koja je međutim zbog bolesti iznenada otkazala nastup, tako da je u posljednji čas u program uskočila iskusna sopranistica Ivanka Stahuljak, supruga skladateljeva sina Zlatka Stahuljaka, koja je već imala neke skladbe Juraja Stahuljaka na svom repertoaru, ali su ipak morale biti napravljene neke nužne izmjene u odnosu na planirani repertoar.
  Koncert Vokalna lirika Juraja Stahuljaka –U povodu 110. obljetnice rođenja
  Prvo se predstavio izvrsni zagrebački bariton Matija Podnar (1977), apsolvent pedagogije na Filozofskom fakultetu, koji se uz studij solo-pjevanja istaknuo u raznim vokalnim sastavima, klapama i zborovima te ostvario nekoliko opernih uloga (Colas u Mozartovoj operi Bastien & Bastienne, Ben u Menottijevu Telefonu i Porgy u Gershwinovoj operi Porgy & Bess). Pjevao je kao solist i u nekim vokalno-instrumentalnim djelima, a usavršavao se i na bečkom sveučilištu u sklopu Erasmus programa studentske razmjene. Korisnu nadgradnju stekao je u razredima Sebastiana Vittuccija (Gesang), Gabriele Fontana (Lied i oratorij) te Marialene Fernandes (komorna glazba).

  Lijepim glasom, odličnom tehnikom i jasnom dikcijom Matija Podnar sugestivno je otpjevao impresivan ciklus za bariton i glasovir, op. 28 Dani srca i kajanja na stihove Nikole Šopa s naslovima Gozba I,II i III, Ponoćna večera, Kajanje, Mrtvi mlinovi I i II, Pastorala. Sopranistica Ivanka Stahuljak spasila je koncert proživljenim izvedbama tri dojmljive pjesme za sopran i glasovir iz op. 4 Da mogu na stihove Dragutina Domjanića te Sve utaman i Sanje na stihove Vladimira Nazora. Iako u kraćem trajanju, taj je koncert intimne meditativnosti, impresionističkog tonskog ugođaja i bliskog glazbenog izraza podsjetio na zanemarenu vrijednost vokalne lirike (Lieda) Juraja Stahuljaka, koju bi valjalo češće čuti na koncertnim podijima.

  © Višnja Požgaj, KLASIKA.hr, 19. svibnja 2011.

Piše:

Višnja
Požgaj

kritike